Dark
Light

IS-strijders vernietigen duizenden jaren oude monumenten

Auteur:
1 minuut leestijd
Still YouTube
IS-strijders vernielen beelden in Nineve - Still YouTube

Leden van IS hebben grote vernielingen aangebracht aan historische monumenten in Nineveh. Recentelijk zijn hiervan videobeelden opgedoken. Te zien is hoe IS-strijders historische muren en beelden te lijf gaan met boren en sloophamers.

Nineve, de voormalige hoofdstad van Assyrië, bevindt zich aan de rivier de Tigris, vlakbij de stad Mosoel, waar eerder ook al grote vernielingen zijn aangericht. Een strijder van IS geeft in een video aan waarom er juist in Nineve verwoestingen zijn aangericht. Volgens hem is dat omdat in die stad volkeren vroeger op grote schaal afgodsbeelden aanbaden, in plaats van God.

“Deze archeologische voorbeelden achter mij zijn standbeelden van eeuwenoude volken. Ze werden in plaats van God aanbeden. De Assyriërs en al die andere volken hadden een god voor regen, een god voor de oogst en een god voor de oorlog. Ze maakten zich schuldig aan afgoderij.”

Militanten van IS zijn al sinds de zomer van 2014 bezig met het vernietigen van archeologische en religieuze bouwwerken. Ze maken zich echter niet alleen schuldig aan de vernietiging van historische kunstschatten. De aanhangers van de zelfbenoemde staat halen ook miljoenen op met de illegale verkoop van de archeologische objecten.

Lees ook: ‘IS vernietigt historische muren Nineve’
…en: Godsdienstwaanzinnigen die beelden vernietigen; dat gebeurt bij ons niet

×