IS-strijders vernietigen duizenden jaren oude monumenten

Leden van IS hebben grote vernielingen aangebracht aan historische monumenten in Nineveh. Recentelijk zijn hiervan videobeelden opgedoken. Te zien is hoe IS-strijders historische muren en beelden te lijf gaan met boren en sloophamers.


Nineve, de voormalige hoofdstad van Assyrië, bevindt zich aan de rivier de Tigris, vlakbij de stad Mosoel, waar eerder ook al grote vernielingen zijn aangericht.

Afgoderij

Een strijder van IS geeft in een video aan waarom er juist in Nineve verwoestingen zijn aangericht. Volgens hem is dat omdat in die stad volkeren vroeger op grote schaal afgodsbeelden aanbaden, in plaats van God.

“Deze archeologische voorbeelden achter mij zijn standbeelden van eeuwenoude volken. Ze werden in plaats van God aanbeden. De Assyriërs en al die andere volken hadden een god voor regen, een god voor de oogst en een god voor de oorlog. Ze maakten zich schuldig aan afgoderij.”

Militanten van IS zijn al sinds de zomer van 2014 bezig met het vernietigen van archeologische en religieuze bouwwerken.

- advertentie -

Ze maken zich echter niet alleen schuldig aan de vernietiging van historische kunstschatten. De aanhangers van de zelfbenoemde staat halen ook miljoenen op met de illegale verkoop van de archeologische objecten.

Lees ook: ‘IS vernietigt historische muren Nineve’
…en: Godsdienstwaanzinnigen die beelden vernietigen; dat gebeurt bij ons niet

Video op YouTube waarin te zien is hoe de historische objecten worden vernield

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

1001 vrouwen in de 20ste eeuw - Els Kloek Napoleon - De man achter de mythe (Adam Zamoyski) De rechtvaardigen - Hoe een Nederlandse consul duizenden Joden redde (Jan Brokken) Reconquista - Miquel Bulnes Leonardo da Vinci - Sprekende gezichten De bokser - 
Het leven van Max Moszkowicz (Biografie) 80 jaar oorlog - Gijs van der Ham / NTR Het goede leven - Annegreet van Bergen Hitlers Derde Rijk in 100 voorwerpen - Roger Moorhouse De Zonnekoning - Glorie en schaduw van Lodewijk XIV (Johan Op de Beeck)
Gelijk naar geschiedenisboeken over: