In beeld: Irak in de oudheid

Oudheidkundige Jona Lendering bracht recent een bezoek aan Irak. Hij bezocht onder meer de Sumerische steden in het zuiden, dronk thee bij de Moeras-Arabieren, was verbaasd over de ontwikkeling van toeristische faciliteiten in Babylon, bezocht de Assyrische hoofdsteden Aššur, Nimrud, Khorsabad en Nineveh.

Uruk, een oeroude stad

Uruk, dat in de Bijbel Erech en tegenwoordig Warka heet, was al in het vierde millennium een belangrijke stad in Zuid-Irak. Wat u zich rond 3200 v.Chr. bij zo’n grote stad moet voorstellen: iets met een oppervlakte van 250 hectare. Ter vergelijking: dat is een fractie meer dan het gebied

De verovering en plundering van Bagdad (1258)

Toen in februari 1258 een Mongools leger onder leiding van één van Dzjengis Khan’s kleinzonen Bagdad innam en onder de inwoners van de stad een ware slachting aanrichtte, betekende dit tegelijkertijd ook het einde van het Abbasidisch kalifaat.

Peshmerga – Leger van Iraaks-Koerdistan

De Peshmerga, ook wel Peshmerge genoemd, is een term die regelmatig voorbijkomt in het nieuws over het Midden-Oosten. Met deze term wordt het leger van Iraaks-Koerdistan bedoeld.

T. E. Lawrence (1888-1935) – Lawrence van Arabië

De Britse militair, schrijver, archeoloog en wetenschapper Thomas Edward Lawrence, beter bekend als Lawrence of Arabia, is vooral bekend geworden als adviseur en steunpilaar van de Arabische vrijheidsstrijders tegen het Ottomaanse Rijk.

Babylon op Werelderfgoedlijst van Unesco

Irak voerde al sinds begin jaren tachtig een campagne om de stad op de werelderfgoedlijst te krijgen. Volgens Unesco staat Babylon voor de "expressie van de creativiteit van het Nieuw-Babylonische Rijk op zijn hoogtepunt".

Plundering, heling en vandalisme

Napoleon plunderde het Vaticaan en versleepte alle kunstvoorwerpen naar het Louvre. Hitler vorderde kunstwerken voor het Führermuseum in Linz. Het was allemaal kinderspel vergeleken bij wat er momenteel gebeurt in het Midden-Oosten. Het plunderen begon tijdens de Arabische Lente in Egypte en Libië.

De lange geschiedenis van westerse inmenging in Irak

In 1916 spraken Frankrijk en Groot-Brittanië in het geheim af hoe zij hun invloed in het Midden-Oosten zouden verdelen mocht het Ottomaanse rijk, dat over dit deel van de wereld heerste, ineenstorten, wat niet veel later gebeurde.

Generaal Norman Schwarzkopf (78) overleden

De Amerikaanse generaal Norman Schwarzkopf is donderdag op 78-jarige leeftijd overleden. Dat melden Amerikaanse media. De generaal werd vooral bekend vanwege zijn betrokkenheid bij Desert Storm, de operatie waarbij Irak werd gebombardeerd en uit Koeweit werd verdreven.

Plasterk geeft kleitablet terug aan Irak

Minister Plasterk (Cultuur) geeft een oud kleitablet terug aan de Iraakse ambassadeur in Nederland, Siamand Banaa. Het kleitablet is één van de zeventig Iraakse spullen waarvan bekend is dat ze illegaal in Nederland terecht zijn gekomen. Afgelopen december vond de politie het oeroude tablet op de veilingsite Marktplaats, waar het

UNESCO: Schade aangericht in Babylon

Amerikaanse en Poolse militairen hebben behoorlijke schade aangericht in de historische stad Babylon in Irak. VN-organisatie UNESCO heeft dat gisteren tijdens een persconferentie in Parijs laten weten.

Nationaal Museum Irak heropend

Het Nationaal Museum in de Iraakse hoofdstad Bagdad heeft haar deuren weer geopend. Het museum had tijdens de door Amerika geleide invasie van 2003 veel te lijden onder gevechten en plunderingen. Kort na de Amerikaanse invasie werden er zo’n 15.000 antiquiteiten gestolen uit het museum dat bekend stond om haar