Dark
Light

Jeugdroman over koninklijk rijpaard Wexy

Ooggetuige van Waterloo
Auteur:
1 minuut leestijd
Wexy, het paard van de Prins van Oranje
Wexy, het paard van de Prins van Oranje (CC0 - René den Engelsman - wiki)

Bij uitgeverij Kluitman verschijnt later dit jaar een historische jeugdroman van Christine Linneweever waarin het strijdros Wexy centraal staat. Wexy was het strijdpaard van prins Willem Frederik van Oranje, de latere koning Willem II.

Wexy, het spannende leven van een strijdros - Christine Linneweever
Wexy, het spannende leven van een strijdros – Christine Linneweever
Het paard dankt zijn roem vooral aan de Slag bij Waterloo. Net als de prins werd het dier toen geraakt door een kogel. Wexy overleefde de slag en bracht zijn oude dag hierna door op het landgoed van Willem Frederik in Tervuren. Hij werd naar verluidt achtendertig jaar oud.

In de roman van Christine Linneweever staat het leven van het beroemde strijdros centraal. Een andere hoofdrol is weggelegd voor de vijftienjarige Jan, die in de Koninklijke Stallen werkt. Hij maakt daar kennis met prins Willem Frederik en zijn rijpaard Wexy, over wie hij zich ontfermt, ook na de beroemde veldslag die de definitieve ondergang van Napoleon inluidde.

Voor de jeugdroman Wexy, het spannende leven van een strijdros putte Christine Linneweever onder meer uit haar eigen ervaring. Ze werkte eerder als redacteur en fotograaf voor het vakblad De Paardenkrant en is auteur van de zogeheten Gouden paarden-serie. Wexy is Linneweever’s derde historische jeugdroman. Het boek verschijnt komend voorjaar bij uitgeverij Kluitman.

Boek: Wexy, het spannende leven van een strijdros

×