Week van de koloniale geschiedenis
Dark
Light

Slag bij Waterloo

De Slag bij Waterloo was een veldslag bij Waterloo, op 18 juni 1815, waarbij Napoleon Bonaparte definitief werd verslagen door een combinatie van enerzijds Britse en Nederlandse en anderzijds Hannoverse en Pruisische legers, onder leiding van de hertog van Wellington en generaal Gebhard Leberecht von Blücher.

Leestips:

Overzicht: Boeken over de Slag bij Waterloo
De hoeve La Belle Alliance of Het Schoon Verbond (Publiek Domein - wiki)

De slag om de Slag bij Waterloo

De gebeurtenissen van 18 juni 1815 zijn bekend geworden als de Slag bij Waterloo. Dat klinkt vanzelfsprekend vanwege het nabijgelegen dorpje, maar toch is dat niet zo. Aanvankelijk werd namelijk ook gesproken over De Veldslag van het Schoone Verbond of La Belle Alliance.
De monumenten en de Leeuw van Waterloo - cc

Waterloodag (18 juni) – Voorloper van 4 en 5 mei

Napoleon Bonaparte werd op 18 juni 1815 definitief verslagen in de Slag bij Waterloo. Deze slag had een grote impact op de Nederlanders: vrijwel iedereen had wel een bekende of een familielid die betrokken was bij de veldslag. Om die reden vond vanaf 18 juni 1816 jaarlijks een herdenk- en feestdag plaats in Nederland.
Portret door Petrus Marinus Slager van Christianus Matheus Viegers, 1875 (Rijksmuseum Amsterdam)

Oud-strijdersportretten door Petrus Marinus Slager

Veel geschiedschrijvers en kunstenaars hebben zich gewaagd aan interpretaties van de Slag bij Waterloo. De persoonlijke herinnering van oud-strijders kon op heel wat minder aandacht rekenen. De oud-strijdersportretten door de Bossche kunstschilder Petrus Marinus Slager zijn zeldzame voorbeelden van schilderijen waarin de overlevenden van de veldslag een gezicht krijgen.
Dennis Jarvis’ Waterloo-panorama -detail met Wellington rechtsboven schuilend in een infanterie-square tijdens Franse cavalerieaanval

Napoleons cavalerie

Napoleons zwaarste cavalerie bestond uit regimenten cuirassiers en carabiniers à cheval. Beide herkenbaar aan hun metalen borstplaten en helmen. De Franse kurassiers personifieerden met hun harnasoverblijfselen uit ridderlijke tijden de Franse cavalerie. Zo trokken ze in 1914 nog ten strijde.
Foto: Edwin Ruis

Waterloo 2015: de re-enactment

Zaterdag en vrijdag vond de re-enactment van de slag bij Waterloo plaats. Zo’n 5.253 mannen, 973 vrouwen en kinderen en 360 paarden namen deel aan de reconstructie van een van de meest tot de verbeelding sprekende historische veldslagen uit de Europese geschiedenis. Met gevaar voor eigen leven stortte Historiek zich in het strijdgewoel.
Napoleon in Waterloo

De aambeien van Napoleon

Er zijn nogal wat schilderijen waarop Napoleon zittend op een paard is afgebeeld. In 1815, tijdens de wereldberoemde Slag bij Waterloo, zagen zijn mannen hem echter minder vaak op een paard zitten dan ze gewend waren. Daar was ook wel een goede reden voor. De keizer had tijdens de slag last van aambeien.
Carel Christiaan Antony Last, Triomftocht gehouden binnen Amsterdam op 19 juni 1865 ter gelegenheid der viering van den vijftigsten gedenkdag der overwinning bij Waterloo, 1865

Het herdenken van Waterloo

1865 was de laatste grote herdenking waar mensen bij aanwezig waren die de slag bewust hadden meegemaakt, niet alleen op het slagveld, maar ook in Amsterdam. Uiteraard waren er die in “angstige spanning den uitslag afwachtten”, maar hoe zat het met de mensen die op 9 oktober 1811 keizer Napoleon hadden toegejuicht toen hij Amsterdam bezocht?

Gratis nieuwsbrief

Meld u aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief (48.314 actieve abonnees)

"Donateurs ondersteunen ons project en dragen direct bij aan de uitbreiding van ons archief."

Meer informatie