/

John Kraaijkamp sr. (1925-2011) – Ras-entertainer

John Kraaijkamp sr. - cc
John Kraaijkamp sr. - cc

Acteur John Kraaijkamp is zondag op 86-jarige leeftijd overleden. Hij overleed in bijzijn van zijn vier kinderen, ex-vrouw en beste vriend in een verzorgingshuis in Laren.

Jan Hendrik Kraaijkamp, beter bekend als Johnny Kraaijkamp, was decennialang niet weg te denken uit de Nederlandse theater-amusements- en televisiewereld. Hij maakte onder meer naam als jongenstenor, komiek, televisiester, toneelspeler en filmacteur furore en stal daarmee de harten van veel Nederlanders.

In de jaren vijftig werd Kraaijkamp ontdekt door Rijk de Gooyer. Samen met deze acteur vormde hij jarenlang een komisch duo en was hij geregeld te zien in televisieshows waaronder Johnny en Rijk en Een paar apart. Kraaijkamp had hierbij de rol van ‘clown’ en De Gooyer die van ‘aangever’.

Kraaijkamp trad daarnaast onder meer op in films, musicals, televisieserie’s en blijspelen. Vanaf de jaren zeventig ging zich steeds meer toeleggen op het toneel. Voor zijn vertolking van Jacques de fatalist en zijn meester van Diderot werd hij in 1984 bekroond met de Louis d’Or, een jaarlijkse prijs voor de beste mannelijke, dragende acteursrol in het Nederlands theaterseizoen.

Films

De geboren Amsterdammer was ook te zien in veel films waaronder Heb meelij Jet en Vroeger kon je lachen. Voor zijn rol in De Aanslag (1986) en De Wisselwachter (1986) ontving hij een Gouden Kalf.

In de jaren tachtig speelde hij samen met zijn oude compaan Rijk de Gooyer te zien in de AVRO-serie De Brekers. Later speelde hij ook nog in de comedyserie Het zonnetje in huis. In deze serie speelde hij onder meer samen met zijn zoon: John Kraaijkamp junior. In 2000 maakte Kraaijkamp bekend nooit meer voor de televisie te werken.

Boek over Kraaijkamp sr.
Ruim een jaar geleden verscheen er een uitgebreid boek over zijn leven en werk, geschreven door theaterhistoricus Xandra Knebel. Kraaijkamp ontving het eerste exemplaar tijdens een feestelijke bijeenkomst in Amsterdam uit handen van André van Duin.

Kraaijkamp verbleef gedurende de laatste jaren van zijn leven in het Rosa Spier Huis, een verzorgingstehuis in Laren voor oudere kunstenaars en wetenschappers.

Nooit uitgelezen...

Historiek is uw online geschiedenismagazine. Ons archief bevat duizenden artikelen. Bekijk hier onze alfabetische onderwerplijst en blijf lezen. Of bekijk onze tips op de voorpagina.

Meer informatie of samenwerken? Klik dan hier. Heeft u zelf een artikel dat u wilt publiceren, mail ons dan. Informatie voor uitgevers is hier te vinden en onze colofon vindt u hier.

Doorzoek ons archief: