Dark
Light

Keizerin Sisi: sprookje & werkelijkheid

Auteur:
1 minuut leestijd
Keizerin Sisi

Paleis Het Loo in Apeldoorn staat momenteel in het teken van keizerin Elisabeth van Oostenrijk, beter bekend als ‘keizerin Sisi’. Naast het geromantiseerde, sprookjesachtige beeld uit de films met in de hoofdrol Romy Schneider, wordt in de tentoonstelling Sisi. Sprookje & werkelijkheid ook de tragische kant van haar leven belicht.

Keizerin Sisi
Keizerin Sisi
Elisabeth van Oostenrijk (1837-1898), de mooie vrouw van keizer Franz Joseph, is wereldberoemd. Mede dankzij de romantische films uit 1957-1959, met Romy Schneider en Karlheinz Böhm in de hoofdrol, maakten haar met de koosnaam ‘Sisi’ bekend bij een wereldpubliek. Paleis Het Loo:

“Legendarisch is haar knielange kastanjebruine haar, dat zij droeg in een ingewikkeld vlechtwerk, en haar extreem slanke taille die zij graag toonde in haar prachtige galajurken. Obsessieve aandacht voor haar schoonheid en gezondheid waren leidend in haar leven. De dramatische zelfmoord van haar enige zoon Rudolf en het feit dat zij zelf om het leven werd gebracht hebben de mythe versterkt.”

De expositie laat de confrontatie zien tussen het sprookjesachtige beeld, gecreëerd door de beroemde films, en de realiteit met depressies, intriges, obsessies en dood. Aan de hand van filmfragmenten, foto’s, schilderijen en persoonlijke bezittingen wordt Sisi’s jeugd, haar leven als keizerin aan het Weense hof, haar kroning tot koningin van Hongarije, de obsessie voor haar uiterlijk en de mythevorming rond haar persoon geïllustreerd. Bijzondere aandacht wordt besteed aan Sisi’s bezoeken aan Nederland. Bij de tentoonstelling is ook een boek verschenen.

De tentoonstelling ‘Sisi. Sprookje en werkelijkheid’ is nog tot en met 27 september 2015 te zien bij Paleis Het Loo

×