Week van de koloniale geschiedenis

Stuk van het Jaar-inzending van CODA

Koningin Wilhelmina in het ‘Rodondendronlaantje’
Koningin Wilhelmina in het ‘Rodondendronlaantje’

Koningin Wilhelmina in het ‘Rodondendronlaantje’

In 1946 werd een deel van Paleis Het Loo door koningin Wilhelmina beschikbaar gesteld voor de verpleging van oorlogsgetraumatiseerden. Tussen de koningin, die zelf ook op Het Loo woonde, en verplegend personeel, patiënten en hun kinderen, was regelmatig contact.

De Koninklijke privévertrekken waren vanzelfsprekend niet voor patiënten toegankelijk, net als sommige delen van de tuin, zoals het ‘Rodondendronlaantje’, dat op de foto te zien is. Voor de rest mochten personeel en patiënten zich vrij in en om het paleis bewegen. De foto maakt deel uit van een onlangs opgedoken archief van het Herstellingsoord voor oud-illegalen op Paleis Het Loo.

~ Meer uitgelichte archiefstukken ~

- advertentie -

Stuk van het Jaar
Stuk van het Jaar
De Nederlandse archiefwereld is in het kader van de jaarlijkse Stuk van het Jaar-verkiezing op zoek naar het mooiste archiefstuk van Nederland. Tijdens de afgelopen editie van de verkiezing, die aansluit bij de Maand van de Geschiedenis, kreeg Historiek mail van verschillende instellingen die hun stuk op onze site wilden promoten. Om het eerlijk te houden hebben we dit jaar besloten alle deelnemende archiefinstellingen in staat te stellen hun stuk op Historiek uit te lichten.

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

1001 vrouwen in de 20ste eeuw - Els Kloek Napoleon - De man achter de mythe (Adam Zamoyski) De rechtvaardigen - Hoe een Nederlandse consul duizenden Joden redde (Jan Brokken) Reconquista - Miquel Bulnes Leonardo da Vinci - Sprekende gezichten De bokser - 
Het leven van Max Moszkowicz (Biografie) 80 jaar oorlog - Gijs van der Ham / NTR Het goede leven - Annegreet van Bergen Hitlers Derde Rijk in 100 voorwerpen - Roger Moorhouse De Zonnekoning - Glorie en schaduw van Lodewijk XIV (Johan Op de Beeck)
Gelijk naar geschiedenisboeken over: