Week van de koloniale geschiedenis
Dark
Light

Keramiekmuseum Princessehof slachtoffer inbraak

1 minuut leestijd
Opstelling Chinees keramiek in tentoonstelling Feest!.
Opstelling Chinees keramiek in tentoonstelling Feest!. - Foto: Ruben van Vliet / Keramiekmuseum Princessehof

Het Keramiekmuseum Princessehof in Leeuwarden is maandagochtend slachtoffer geworden van een inbraak. Voor zover nu bekend zijn er elf voorwerpen meegenomen. Daarvan sneuvelden er zeven tijdens de vlucht van de inbrekers. Vier stukken zijn verdwenen. Het museum houdt deze week zijn deuren gesloten in verband met het politieonderzoek en treft maatregelen.

Keramiekmuseum Princessehof in Leeuwarden
Keramiekmuseum Princessehof in Leeuwarden. – Foto: Ruben van Vliet / Keramiekmuseum Princessehof
De inbraak vond plaats in de tentoonstelling Feest! op de begane grond van het museum. De daders leken specifieke kennis te hebben en gericht te hebben toegeslagen. De voorwerpen maakten deel uit van een installatie met beroemd Chinees keramiek.

De inbraak volgt op een eerdere niet succesvolle poging op woensdag 1 februari. Naar aanleiding daarvan nam het museum al verschillende veiligheidsmaatregelen en werd het toezicht verscherpt. In de vroege ochtend sloegen de inbrekers vandaag echter alsnog toe. De politie was volgens het museum snel ter plekke, maar de daders zijn nog voortvluchtig.

Stadspaleis

Het Princessehof is het nationale keramiekmuseum en het enige rijksmuseum in Noord-Nederland, gevestigd in een achttiende-eeuws stadspaleis, tevens het geboortehuis van M.C. Escher. Het museum toont onder meer keizerlijk porselein uit China, art-nouveau keramiek en Delfts Blauw. Daarnaast is er werk van hedendaagse kunstenaars en ontwerpers te zien.

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen gratis toegankelijk maken. Meer informatie

Lezers maken Historiek mede mogelijk. Ons steunen kan op verschillende manieren. Lees hier meer.

Gratis nieuwsbrief

Meld u aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief

48.299 actieve abonnees

"Donateurs ondersteunen ons project en dragen direct bij aan de uitbreiding van ons archief."

Meer informatie

Volg ons:

Meer over het onderwerp: