Dark
Light

Goud van Klondike maakte Dagobert Duck rijk

16 augustus 1896
Auteur:
2 minuten leestijd
Gouddelvers bij Klondike, ca. 1899
Gouddelvers bij Klondike, ca. 1899

De Gold Rush in de Amerikaanse staat Californië, van 1848 tot 1856, is vrij algemeen bekend. Na de vondst van goud migreerden in deze periode meer dan 300.000 mensen naar de Amerikaanse staat, waar ze zo’n 340.000 kilogram goud dolven. Minder mensen hebben gehoord van de Gold Rush van Klondike, een riviertje in Yukon Territory in het noordwesten van Canada.

Ontdekking goud leidt tot een fikse migratiestroom naar Canada

Een groep ‘Klondikers’ bij de Chilkoot Pass, 1898
Op 16 augustus 1896 vond de avonturier James Mason, alias ‘Skookum’, samen met zijn kompanen Tagish Charlie en ‘Seattleite’ George Carmack, in de Bonanza Creek bij Dawson City een goudmijn. Toen dit nieuws de Verenigde Staten bereikte, nadat in juli 1897 een schip met een ton goud aanmeerde in de haven van Seattle, kwam er opnieuw een migratiestroom op gang. Meer dan 100.000 mensen poogden de regio te bereiken, maar minstens de helft slaagde daar niet in. Velen kwamen om onder barre omstandigheden. De goudkoorts leidde uiteindelijk tot de komst van zo’n 30.000 tot 50.000 mensen naar het gebied, binnen een jaar tijd. De instroom was zo groot, dat er in Dawson City en het omliggende gebied een hongersnood dreigde uit te breken.

De rijkdom van Oom Dagobert begon in Klondike

Charlie Chaplin in The Gold Rush, 1925
Charlie Chaplin in The Gold Rush, 1925
In de Donald Duck-verhalen wordt Klondike genoemd als de plaats waar de grote rijkdom van Oom Dagobert begon. Ook de revolverheld Lucky Luke bezoekt in een van zijn strips Klondike. De zoon van Jules Verne publiceerde in 1899, postuum, een roman van zijn vader over de goudgekte bij Klondike, getiteld Le Volcan d’Or: De goudvulkaan. Verder maakte de bekende humorist Charlie Chaplin de film The Gold Rush (1925) over Klondike.

De reuring over de goudberg bij Klondike hield maar kort aan. In 1899 werd er namelijk goud ontdekt in Alaska, waarna velen doortrokken naar die regio.

Ook interessant: Verweggistan, Timboektoe en Afgelegerije: afgelegen oorden uit de Donald Duck
Of dit artikel: Etymologie: historische woorden, uitdrukkingen en begrippen
Boek: Klondike Tales – Jack London

Video van Thomas Edison over de ‘Klondike Gold Rush’:

Bronnen

Internet
-https://www.nps.gov/klgo/learn/goldrush.htm
-https://www.history.com/topics/westward-expansion/klondike-gold-rush
-https://content.lib.washington.edu/extras/goldrush.html
-https://www.donaldduck.nl/duckipedia/k/knappe-kitty/

Enne Koops (1978-2023) was historicus en docent geschiedenis en maatschappijleer aan het Rietschans College in Ermelo. Zijn interesse ging uit naar onderwerpen als religie- en cultuurgeschiedenis, oorlogen, migratie, en de geschiedenis van Noord-Amerika, Nederland en Duitsland. Publiceerde vele artikelen op Historiek. Zie ook: In memoriam

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 51.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
×