Week van de koloniale geschiedenis

Knikkers van Anne Frank opgedoken

De knikkers van Anne Frank
De knikkers van Anne Frank (Anne Frank Huis)
Het Anne Frank Huis in Amsterdam beschikt sinds enige tijd over knikkers waarmee Anne Frank heeft gespeeld. Het speelgoed werd aan het museum overgedragen door Toosje Kupers, het vroegere buurmeisje van de familie Frank. Het museum heeft dat maandag bekendgemaakt.

Sommige Joodse kinderen gaven hun speelgoed weg toen ze zich moesten melden voor transport of in onderduik gingen. Anne Frank liet een aantal dierbare spullen achter bij haar buurmeisje Toosje Kupers, kort voordat zij op 6 juli 1942 samen met haar ouders en zus Margot onderdook in het Achterhuis aan de Prinsengracht in Amsterdam.

De inmiddels 84-jarige Toosje Kupers heeft Annes spulletjes altijd bewaard: een theeserviesje, een boek en een blik knikkers. Een paar jaar geleden schonk zij deze spullen aan de Anne Frank Stichting.

De knikkers zijn de komende maanden te zien in de tentoonstelling De Tweede Wereldoorlog in 100 voorwerpen in de Kunsthal in Rotterdam. Het is voor het eerst dat Annes knikkers aan het publiek worden getoond. In de tentoonstelling in Rotterdam wordt aan de hand van honderd objecten het verhaal van de Tweede Wereldoorlog op een nieuwe manier verteld. Naast de knikkers van Anne Frank zijn bijvoorbeeld de vermommingsbril van verzetsstrijdster Hannie Schaft en de capitulatievlag te zien.

- advertentie -

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

1001 vrouwen in de 20ste eeuw - Els Kloek Napoleon - De man achter de mythe (Adam Zamoyski) De rechtvaardigen - Hoe een Nederlandse consul duizenden Joden redde (Jan Brokken) Reconquista - Miquel Bulnes Leonardo da Vinci - Sprekende gezichten De bokser - 
Het leven van Max Moszkowicz (Biografie) 80 jaar oorlog - Gijs van der Ham / NTR Het goede leven - Annegreet van Bergen Hitlers Derde Rijk in 100 voorwerpen - Roger Moorhouse De Zonnekoning - Glorie en schaduw van Lodewijk XIV (Johan Op de Beeck)
Gelijk naar geschiedenisboeken over:

1 Comment Join the Conversation →