/

Koreaanse troostmeisjes eisen excuses Seoul

Seouel (CC BY-SA 4.0 - GeoO - wiki)
Seouel (CC BY-SA 4.0 - GeoO - wiki)

Bij de term ‘troostmeisjes’ wordt vooral gedacht aan de vrouwen die tijdens de Tweede Wereldoorlog door de Japanse overheid werden gedwongen zich te prostitueren. In de jaren zestig en zeventig gebeurde iets soortgelijks echter ook in Korea. Een aantal van deze vrouwen eist nu excuses van de Zuid-Koreaanse regering, meldt de Telegraaf.

In totaal hebben 122 vrouwen zich verenigd. Ze zeggen dat de regering hen in de jaren zestig en zeventig heeft aangemoedigd om als troostmeisjes te dienen voor Amerikaanse soldaten. De regering zou onder meer pooiers hebben geholpen bij het opzetten van een prostitutienetwerk dat zich richtte op Amerikaanse soldaten die in Zuid-Korea gelegerd waren.

Voor de Zuid-Koreaanse regering ligt de zaak gevoelig, omdat het land nog altijd met Japan overhoop ligt over de erkenning van Koreaanse meisjes die tijdens de Tweede Wereldoorlog door de Japanners werden ingezet als troostmeisjes.

In Nederland houdt onder meer de Stichting Japanse Ereschulden (JES) zich bezig met de erkenning voor troostmeisjes. De stichting gaf deze aan dat de Nederlandse regering er voor moet zorgen dat Japan de officiële excuses en compensatie aan troostmeisjes niet aanpast. Japan maakte in 1993 excuses, maar gevreesd wordt dat conservatieve politici in het land er voor gaan zorgen dat de excuusverklaring wordt aangepast.

Nooit uitgelezen...

Historiek is uw online geschiedenismagazine. Ons archief bevat duizenden artikelen. Bekijk hier onze alfabetische onderwerplijst en blijf lezen. Of bekijk onze tips op de voorpagina.

Meer informatie of samenwerken? Klik dan hier. Heeft u zelf een artikel dat u wilt publiceren, mail ons dan. Informatie voor uitgevers is hier te vinden.

Honderden auteurs publiceerden al op Historiek. Bekijk hier wie

Doorzoek ons archief: