Twee Korea’s – De achtergrond van de tweedeling

Zeventig jaar geleden was de Koreaanse oorlog op zijn hoogtepunt. In de drie jaar tussen 1950 en 1953 stierven drie miljoen mensen, naast Koreanen ook Amerikanen, Chinezen en 127 Nederlanders. Dit conflict, door historicus Odd Arne Westad bestempeld als misschien wel de grootste calamiteit van de Koude Oorlog, had verstrekkende gevolgen.

/

Hereniging Noord- en Zuid-Korea niet onmogelijk

Van de nieuwe ontmoeting tussen de Amerikaanse president Trump en de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un moeten we ons niet veel voorstellen. Waar we wel op moeten letten is de samenwerking tussen Kim en de Zuid-Koreaanse president Moon Jae-in.

/

Koreaanse troostmeisjes eisen excuses Seoul

In totaal hebben 122 vrouwen zich verenigd. Ze zeggen dat de regering hen in de jaren zestig en zeventig zou hebben aangemoedigd om als troostmeisjes te dienen voor Amerikaanse soldaten. De regering zou onder meer pooiers hebben geholpen bij het opzetten van een prostitutienetwerk dat zich richtte op Amerikaanse soldaten die in Zuid-Korea gelegerd waren.

/

Amerikanen leerden van Nederlanders in Korea

In twee eeuwen tijd, van 1814-2014, hebben miljoenen Nederlanders het wapenrok van de krijgsmacht gedragen. Vanwege deze tweede eeuwherdenking is onder redactie van Ben Schoenmaker een fraai boek verschenen, waarin de hoofdlijnen uit de Nederlandse legergeschiedenis aan bod komen. We leren hieruit onder meer dat Amerikaanse militairen tijdens de Koreaanse Oorlog (1950-1953) profiteerden van Nederlandse gevechtstactieken.