Op 17 september 1996 strandde een Noord-Koreaanse spionage-onderzeeër voor de kust van Zuid-Korea. De zesentwintig bemanningsleden gingen aan land. Zuid-Korea sloeg groot alarm en begon klopjacht naar de aangespoelde Noord-Koreaanse bemanningsleden.
Zeventig jaar geleden was de Koreaanse oorlog op zijn hoogtepunt. In de drie jaar tussen 1950 en 1953 stierven drie miljoen mensen, naast Koreanen ook Amerikanen, Chinezen en 127 Nederlanders. Dit conflict, door historicus Odd Arne Westad bestempeld als misschien wel de grootste calamiteit van de Koude Oorlog, had verstrekkende gevolgen.
De drieëntwintigste januari 1968 werd de USS Pueblo, een Amerikaans marineschip, voor de kust van het Koreaanse schiereiland door de Noord-Koreaanse marine geënterd. Het voorval nam al vlug enorme proporties aan en even leek het erop dat een nucleair conflict tussen de Verenigde Staten en communistisch Korea onafwendbaar was.
Van de nieuwe ontmoeting tussen de Amerikaanse president Trump en de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un moeten we ons niet veel voorstellen. Waar we wel op moeten letten is de samenwerking tussen Kim en de Zuid-Koreaanse president Moon Jae-in.
Een Politbureau (of: Politburo) was en is een centraal bestuursorgaan in communistische landen. Van 1919 tot 1991 kende de Sovjet-Unie (tot 1922: Rusland) een eigen Politbureau. De DDR had een eigen Politbureau tot 1989. Noord-Korea en China beschikken tegenwoordig nog steeds over dit bestuursorgaan, al heeft deze in China niet de absolute macht.
Door partijgenoten wordt de huidige leider van Noord-Korea, Kim Jong-un, ook wel 'De Briljante Kameraad' of 'De Geweldige Leider' genoemd. Wie is hij?
Guam bevindt zich op een strategische plek in het westen van de Stille Oceaan. Het Amerikaanse eiland ligt ongeveer 3.500 km ten zuidoosten van Pyongyang.
De Koreaan Kim Il-sung was de eerste leider van de Democratische Volksrepubliek Korea. Hij leidde de communistische staat van 1948 tot zijn dood in 1994.
Van 1950-1953 hield de Koreaanse Oorlog Oost en West in de greep. Aan deze oorlog deden legereenheden uit verscheidene landen mee.
Het eiland was al sinds 1950 verwikkeld in een burgeroorlog. Een oorlog die ook wel de enige 'hete oorlog' van de Koude Oorlog genoemd.
Op 25 juni 1950 vielen Noord-Koreaanse troepen in opdracht van de autoritaire leider Kim Il Sung het zuidelijk deel van het Koreaanse schiereiland binnen.
Noord-Korea, officieel de Democratic People’s Republic of Korea (DPRK), wordt vaak de als de minst democratische staat in de wereld beschouwd.
Japan wil het smartengeld (omgerekend 7,5 miljoen euro) nog wel betalen, maar dan moet eerst een monument voor de Japanse ambassade in Tokio verwijderd worden.
Tijdens de Tweede Wereldoorlog werden duizenden vrouwen door de Japanners gedwongen seks te hebben met militairen.
Hyeonseo Lee belandt op achttienjarige leeftijd in een vreemd land, zonder haar moeder en broer. Ze is beslist niet veilig, want in China worden Noord-Koreanen meteen teruggestuurd met alle gevolgen van dien.
Wie zich van het centrum van Den Haag op weg begeeft naar Station Hollands Spoor wandelt door de Chinese wijk. Daar in een onopvallend wit pand zit aan de Wagenstraat 124a een klein maar bijzonder museum: het Yi Jun Peace Museum.
De 33e president van de Verenigde Staten. Gedurende zijn presidentschap maakte hij het eind van de Tweede Wereldoorlog, de Koude Oorlog en een groot deel van de Koreaanse Oorlog mee. Daarnaast gaf hij opdracht tot het gooien van atoombommen op de Japanse steden Hiroshima en Nagasaki.
In totaal hebben 122 vrouwen zich verenigd. Ze zeggen dat de regering hen in de jaren zestig en zeventig zou hebben aangemoedigd om als troostmeisjes te dienen voor Amerikaanse soldaten. De regering zou onder meer pooiers hebben geholpen bij het opzetten van een prostitutienetwerk dat zich richtte op Amerikaanse soldaten die in Zuid-Korea gelegerd waren.
In twee eeuwen tijd, van 1814-2014, hebben miljoenen Nederlanders het wapenrok van de krijgsmacht gedragen. Vanwege deze tweede eeuwherdenking is onder redactie van Ben Schoenmaker een fraai boek verschenen, waarin de hoofdlijnen uit de Nederlandse legergeschiedenis aan bod komen. We leren hieruit onder meer dat Amerikaanse militairen tijdens de Koreaanse Oorlog (1950-1953) profiteerden van Nederlandse gevechtstactieken.
Het zeventiende-eeuwse reisverslag van Hendrik Hamel is in Europa tijdenlang de enige bron van informatie geweest over Korea.