Dark
Light

Troostmeisjes

De term troostmeisjes verwijst vooral naar vrouwen die tijdens de Tweede Wereldoorlog door particulieren en Japanse instanties ter beschikking werden gesteld aan de Japanse militairen. De vrouwen moesten deze mannen "troost" bieden en werden gedwongen zich te prostitueren. In totaal werden er tijdens de oorlog zo'n 200.000 van deze meisjes ingezet.
Seouel (CC BY-SA 4.0 - GeoO - wiki)

Koreaanse troostmeisjes eisen excuses Seoul

In totaal hebben 122 vrouwen zich verenigd. Ze zeggen dat de regering hen in de jaren zestig en zeventig zou hebben aangemoedigd om als troostmeisjes te dienen voor Amerikaanse soldaten. De regering zou onder meer pooiers hebben geholpen bij het opzetten van een prostitutienetwerk dat zich richtte op Amerikaanse soldaten die in Zuid-Korea gelegerd waren.
1 minuut leestijd
Een 'troostmeisje', kort na de oorlog in gesprek met een Britse officier

Het ‘ge(i)le gevaar’: Japanse dwangprostitutie

In de jaren 1930 en tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn naar schatting 30.000 inheemse vrouwen uit Nederlands-Indië slachtoffer geworden van Japans seksueel geweld. Aldus het intrigerende boek Geknakte bloem. Acht vrouwen vertellen hun verhaal over Japanse militaire dwangprostitutie, van Marguerite Hamer. De schrijfster is een insider: zelf heeft ze ook in een Jappenkamp gezeten en ze weet wat zich daar
3 minuten leestijd

‘Troostmeisjes verdienen excuses’

In China en Zuid-Korea ontstond eerder deze maand ophef door een uitspraak van Toru Hashimoto, de burgemeester van de Japanse stad Osaka. De burgemeester had gezegd dat het troostmeisjessysteem tijdens de Tweede Wereldoorlog noodzakelijk was om militairen tot rust te laten komen.
1 minuut leestijd

Japan overweegt wijziging WOII-excuses

Shinzo Abe, de nieuwe premier van Japan, wil dat er een nieuw excuus komt voor het lijden dat zijn land tijdens de Tweede Wereldoorlog veroorzaakte. In dat nieuwe excuus, dat meer geschikt is voor de eenentwintigste eeuw, zou ook “vooruitgekeken” moeten worden. De premier heeft dat maandag gezegd in een interview met een Japanse krant.
1 minuut leestijd

Ergernis over Troostmeisjes-documentaire

De documentaire Omdat wij mooi waren won onlangs twee buitenlandse prijzen. De film over Indonesische troostmeisjes was vorig jaar augustus op de Nederlandse televisie te zien. Historica Mariëtte van Selm keek toen ook, maar wel met kromme tenen. Ze vindt het dan ook onbegrijpelijk dat de documentaire twee prijzen heeft gewonnen. Hieronder het kritische bericht dat Van Selm vorig jaar
3 minuten leestijd

Gratis nieuwsbrief

Meld u aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief (51.171 actieve abonnees)


Mede dankzij onze donateurs zijn al onze artikelen gratis te lezen. Op Historiek vindt u dus geen PREMIUM artikelen of 'slotjes'.

Steun ons ook

×