/

Koreaanse troostmeisjes eisen excuses Seoul

In totaal hebben 122 vrouwen zich verenigd. Ze zeggen dat de regering hen in de jaren zestig en zeventig zou hebben aangemoedigd om als troostmeisjes te dienen voor Amerikaanse soldaten. De regering zou onder meer pooiers hebben geholpen bij het opzetten van een prostitutienetwerk dat zich richtte op Amerikaanse soldaten die in Zuid-Korea gelegerd waren.

///

Het ‘ge(i)le gevaar’: Japanse dwangprostitutie

In de jaren 1930 en tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn naar schatting 30.000 inheemse vrouwen uit Nederlands-Indië slachtoffer geworden van Japans seksueel geweld. Aldus het intrigerende boek Geknakte bloem. Acht vrouwen vertellen hun verhaal over Japanse militaire dwangprostitutie, van Marguerite Hamer. De schrijfster is een insider: zelf heeft ze ook in een Jappenkamp gezeten en ze weet wat zich daar

//

‘Troostmeisjes verdienen excuses’

In China en Zuid-Korea ontstond eerder deze maand ophef door een uitspraak van Toru Hashimoto, de burgemeester van de Japanse stad Osaka. De burgemeester had gezegd dat het troostmeisjessysteem tijdens de Tweede Wereldoorlog noodzakelijk was om militairen tot rust te laten komen.

//

Japan overweegt wijziging WOII-excuses

Shinzo Abe, de nieuwe premier van Japan, wil dat er een nieuw excuus komt voor het lijden dat zijn land tijdens de Tweede Wereldoorlog veroorzaakte. In dat nieuwe excuus, dat meer geschikt is voor de eenentwintigste eeuw, zou ook “vooruitgekeken” moeten worden. De premier heeft dat maandag gezegd in een interview met een Japanse krant.

///

Aanval op Japanse ambassade om oorlogsverleden

Een Chinese man is zondagochtend gearresteerd omdat hij brandbommen naar het gebouw van de Japanse ambassade in de Zuid-Koreaanse hoofdstad Seoul had gegooid. Dat meldt Sky News. De 38-jarige man gooide de brandbommen naar eigen zeggen uit woede over het feit dat zijn oma tijdens de Tweede Wereldoorlog door Japanse militairen gedwongen was tot prostitutie.