Kostbare monstrans gestolen uit Museum Catharijneconvent

de gestolen monstrans – Foto: Catharijneconvent
Museum Catharijneconvent is dinsdagmiddag het slachtoffer geworden van een ramkraak. Uit het museum werd een achttiende-eeuwse monstrans gestolen.

De daders sloegen rond half drie ’s middags een ruit van het museum in. Binnen vernielden ze een vitrine waarin een achttiende-eeuwse monstrans stond. Op het moment van de inbraak was het erg druk in het museum. Veel bezoekers waren dan ook getuige. Medewerkers van het museum probeerden de overvallers tevergeefs tegen te houden. De recherche onderzoekt de zaak momenteel.


De gestolen monstrans is versierd met veel diamanten. In een monstrans bewaart men in de Katholieke kerk de geconsacreerde hostie, om te vereren en te aanbidden. Het object is een langdurig bruikleen van de parochie van de Heilige Drie-eenheid in Amsterdam.

- advertentie -

De monstrans stond permanent tentoongesteld in de Schatkamer van het museum en heeft een verzekerde waarde van 250.000 euro. Marieke van Schijndel, directeur van Museum Catharijneconvent:

De agressiviteit en brutaliteit van deze ramkraak heeft ons diep geschokt. De monstrans is een topstuk in onze collectie, vanwege de uitzonderlijke uitvoering ervan. Hij is versierd met diamanten die destijds met liefde door de parochianen geschonken zijn.

Het museum gaat op woensdag 30 januari weer open voor publiek.

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

1001 vrouwen in de 20ste eeuw - Els Kloek Napoleon - De man achter de mythe (Adam Zamoyski) De rechtvaardigen - Hoe een Nederlandse consul duizenden Joden redde (Jan Brokken) Reconquista - Miquel Bulnes Leonardo da Vinci - Sprekende gezichten De bokser - 
Het leven van Max Moszkowicz (Biografie) 80 jaar oorlog - Gijs van der Ham / NTR Het goede leven - Annegreet van Bergen Hitlers Derde Rijk in 100 voorwerpen - Roger Moorhouse De Zonnekoning - Glorie en schaduw van Lodewijk XIV (Johan Op de Beeck)
Gelijk naar geschiedenisboeken over: