Dark
Light

Kostbare monstrans gestolen uit Museum Catharijneconvent

Auteur:
1 minuut leestijd

de gestolen monstrans – Foto: Catharijneconvent
Museum Catharijneconvent is dinsdagmiddag het slachtoffer geworden van een ramkraak. Uit het museum werd een achttiende-eeuwse monstrans gestolen.

De daders sloegen rond half drie ’s middags een ruit van het museum in. Binnen vernielden ze een vitrine waarin een achttiende-eeuwse monstrans stond. Op het moment van de inbraak was het erg druk in het museum. Veel bezoekers waren dan ook getuige. Medewerkers van het museum probeerden de overvallers tevergeefs tegen te houden. De recherche onderzoekt de zaak momenteel.


De gestolen monstrans is versierd met veel diamanten. In een monstrans bewaart men in de Katholieke kerk de geconsacreerde hostie, om te vereren en te aanbidden. Het object is een langdurig bruikleen van de parochie van de Heilige Drie-eenheid in Amsterdam.

De monstrans stond permanent tentoongesteld in de Schatkamer van het museum en heeft een verzekerde waarde van 250.000 euro. Marieke van Schijndel, directeur van Museum Catharijneconvent:

De agressiviteit en brutaliteit van deze ramkraak heeft ons diep geschokt. De monstrans is een topstuk in onze collectie, vanwege de uitzonderlijke uitvoering ervan. Hij is versierd met diamanten die destijds met liefde door de parochianen geschonken zijn.

Het museum gaat op woensdag 30 januari weer open voor publiek.

×