Heilig schrift: Tanach, Bijbel en Koran
De monotheïstische religies jodendom, christendom en islam staan bekend als ‘religies van het boek’. De heilige geschriften staan centraal in deze wereldreligies.
Berichten over Museum Catharijneconvent in Utrecht, een rijksmuseum voor religieuze kunst. Het museum is gevestigd in het voormalige klooster het Catharijneconvent. Je vindt hier berichten over tentoonstellingen maar ook ander aan het museum gerelateerd nieuws.
De monotheïstische religies jodendom, christendom en islam staan bekend als ‘religies van het boek’. De heilige geschriften staan centraal in deze wereldreligies.
Museum Catharijneconvent bereidt een tentoonstelling voor over drie ‘heilige geschriften’: de Tenach, Bijbel en Koran.
Museum Catharijneconvent heeft ruim 600 hogeresolutie afbeeldingen gedoneerd aan Wikimedia Nederland.
Opvallend is dat Jezus zijn hand op het boek legt en de beschouwer lijkt te onderwijzen. Jezus presenteert zich als het ‘vleesgeworden woord’.
Kunsthistoricus Henk van Os heeft eind vorige week een grote tentoonstelling over Franciscus van Assisi geopend in Museum Catharijneconvent in Utrecht.
Het museum kreeg het geld voor de ontwikkeling van een project waarbij de mooiste kerken en de daarbij horende topkunst opengesteld worden.
Museum Catharijneconvent in Utrecht maakt zich ernstig zorgen om de toekomst van het kerkelijk erfgoed. Volgens het museum, dat spreekt van 'Derde Beeldenstorm', worden zo'n 500.000 kunstvoorwerpen in Nederland door sluiting van kerken bedreigd.
Museum Catharijneconvent gaat de donatie onder andere gebruiken om de collectie Middeleeuwse kunst te versterken.
Joos van Cleve (ca. 1480-1540/41) behoort tot de grote meesters van de Lage Landen en wordt in een adem genoemd met kunstenaars als Jan van Eyck, Jan Bruegel, Jan Gossaert en Joachim Patinir.
Museum Catharijneconvent komt volgend jaar met een tentoonstelling over een van de beroemdste heiligen ter wereld: Franciscus van Assisi.