Bij vele luisteraars en beoefenaars bracht gospelmuziek troost en blijdschap. Vooral in de kerk, maar later ook op concertpodia en in uitgaansgelegenheden. De carrière van veel zwarte zangeressen begon als gezegd in de kerk.
Onder de enigszins schertsende titel Van God Los? presenteert het Catharijneconvent een boeiende historische tentoonstelling over de onstuimige jaren zestig. Anno 2022 is het nauwelijks meer voor te stellen, maar in 1960 was Nederland een van de meest christelijke landen van Europa. De expositie laat zien hoe daar in korte tijd verandering in kwam.
De monotheïstische religies jodendom, christendom en islam staan bekend als ‘religies van het boek’. De heilige geschriften staan centraal in deze wereldreligies.
Museum Catharijneconvent bereidt een tentoonstelling voor over drie ‘heilige geschriften’: de Tenach, Bijbel en Koran.
Museum Catharijneconvent heeft ruim 600 hogeresolutie afbeeldingen gedoneerd aan Wikimedia Nederland.
Opvallend is dat Jezus zijn hand op het boek legt en de beschouwer lijkt te onderwijzen. Jezus presenteert zich als het ‘vleesgeworden woord’.
Kunsthistoricus Henk van Os heeft eind vorige week een grote tentoonstelling over Franciscus van Assisi geopend in Museum Catharijneconvent in Utrecht.
Het museum kreeg het geld voor de ontwikkeling van een project waarbij de mooiste kerken en de daarbij horende topkunst opengesteld worden.
Museum Catharijneconvent in Utrecht maakt zich ernstig zorgen om de toekomst van het kerkelijk erfgoed. Volgens het museum, dat spreekt van 'Derde Beeldenstorm', worden zo'n 500.000 kunstvoorwerpen in Nederland door sluiting van kerken bedreigd.
Museum Catharijneconvent gaat de donatie onder andere gebruiken om de collectie Middeleeuwse kunst te versterken.
Joos van Cleve (ca. 1480-1540/41) behoort tot de grote meesters van de Lage Landen en wordt in een adem genoemd met kunstenaars als Jan van Eyck, Jan Bruegel, Jan Gossaert en Joachim Patinir.
Museum Catharijneconvent komt volgend jaar met een tentoonstelling over een van de beroemdste heiligen ter wereld: Franciscus van Assisi.
Tussen 1450 en 1700 was de bevolking van een groot deel van Europa doodsbenauwd voor heksen. De angst hing nauw samen met de vele risico’s van het dagelijks leven.
Een serie bijzondere schilderijen waarop te zien is hoe het heksbeeld zich in de loop der tijd ontwikkelde. Te beginnen bij Bruegel.
Volgens de overlevering zou Cunera, de eerste vrouwelijke heilige van Nederland, met de halsdoek zijn gewurgd.
Tot in de zestiende eeuw bestond er geen stereotype weergave van de heks. Twee prenten van Pieter Bruegel brachten daar verandering in.
Bij Museum Catharijneconvent in Utrecht wordt vanaf 10 april een collectie middeleeuws textiel tentoongesteld. Bijzonder want deze objecten zijn vanwege de kwetsbaarheid zelden of nooit te zien.
Museum Catharijneconvent heeft onlangs een belangrijk schilderij ontvangen. Het gaat om het werk De verkoop van Jozef, gemaakt in 1629 door de in Leeuwarden werkzame Lambert Jacobsz.
Sinds dinsdag zijn ruim 2500 hoge-resolutiefoto’s van de kunstvoorwerpen uit de vaste collectie van Museum Catharijneconvent in Utrecht toegevoegd aan de database van Wikipedia.
Al in de Middeleeuwen werd elk aandenken dat herinnerde aan een heilige met uiterste zorg en verering omringd. Om precies dezelfde reden als nu: het idee dat er iets van de gewaardeerde persoon in dat souvenir, dat aandenken is terechtgekomen waardoor het magische krachten zou hebben.
Museum Catharijneconcent in Utrecht heeft sinds donderdag een nieuwe website. Centraal op de nieuwe site staat de rijke kunstcollectie van het museum, die nu ook online te bekijken is.