Dark
Light

Barney McKenna, laatste oprichter The Dubliners overleden

Auteur:
1 minuut leestijd
Barney McKenna (CC BY-SA 3.0 - wiki)
Barney McKenna (CC BY-SA 3.0 - wiki)

Barney McKenna, één van de oprichters van de Ierse folkband The Dubliners is donderdag op 72-jarige leeftijd overleden. Hij stierf terwijl hij thee aan het drinken was met een vriend.

McKenna was de laatste nog levende oprichter van The Dubliners. Hij speelde banjo. In 1962 had hij samen met enkele andere muzikanten de folkband The Dubliners opgericht in Dublin. Aanvankelijk heette de groep The Ronnie Drew Group, naar zanger Ronnie Drew, maar na enige tijd werd de band vernoemd naar het boek The Dubliners van James Joyce. Bandlid Luke Kelly was dat boek op dat moment aan het lezen.

De band werd onder meer bekend met hits als Whiskey in the Jar, The rocky road to Dublin, The wild rover en Seven drunken nights.

Barney McKenna speelde vijftig jaar lang bij The Dubliners en werd gezien als een van de meest invloedrijke banjospelers in de Ierse folkmuziek. Hij overleed donderdag terwijl hij thee dronk met zijn vriend Michael Howard, een Ierse gitarist.

Een week geleden overleed al een andere bekende banjospeler: Earl Scruggs. Deze Amerikaan, een van de grondleggers van de bluegrassmuziek, werd onder meer bekend omdat hij een nieuwe manier introduceerde om de banjo te bespelen, de zogenaamde drievingerstijl.

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen gratis toegankelijk maken.

Steun ons werk

Reageren

Abonneer
Stuur mij een e-mail bij
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Gerelateerde rubrieken:

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 52.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
×