Laatste oprichter The Dubliners overleden

Barney McKenna
Barney McKenna, één van de oprichters van de Ierse folkband The Dubliners is donderdag op 72-jarige leeftijd overleden. Hij stierf terwijl hij thee aan het drinken was met een vriend.

McKenna was de laatste nog levende oprichter van The Dubliners. Hij speelde banjo. In 1962 had hij samen met enkele andere muzikanten de folkband The Dubliners opgericht in Dublin. Aanvankelijk heette de groep The Ronnie Drew Group, naar zanger Ronnie Drew, maar na enige tijd werd de band vernoemd naar het boek The Dubliners van James Joyce. Bandlid Luke Kellywas dat boek op dat moment aan het lezen.

- advertentie -

De band werd onder meer bekend met hits als Whiskey in the Jar, The rocky road to Dublin, The wild rover en Seven drunken nights.

Barney McKenna speelde vijftig jaar lang bij The Dubliners en werd gezien als een van de meest invloedrijke banjospelers in de Ierse folkmuziek. Hij overleed donderdag terwijl hij thee dronk met zijn vriend Michael Howard, een Ierse gitarist.

Een week geleden overleed al een andere bekende banjospeler: Earl Scruggs. Deze Amerikaanm, een van de grondleggers van de bluegrassmuziek, werd onder meer bekend omdat hij een nieuwe manier introduceerde om de banjo te bespelen, de zogenaamde drievingerstijl.

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

1001 vrouwen in de 20ste eeuw - Els Kloek Napoleon - De man achter de mythe (Adam Zamoyski) De rechtvaardigen - Hoe een Nederlandse consul duizenden Joden redde (Jan Brokken) Reconquista - Miquel Bulnes Leonardo da Vinci - Sprekende gezichten De bokser - 
Het leven van Max Moszkowicz (Biografie) 80 jaar oorlog - Gijs van der Ham / NTR Het goede leven - Annegreet van Bergen Hitlers Derde Rijk in 100 voorwerpen - Roger Moorhouse De Zonnekoning - Glorie en schaduw van Lodewijk XIV (Johan Op de Beeck)
Gelijk naar geschiedenisboeken over: