Banjo-pionier Earl Scruggs (88) overleden

Earl Scruggs – Foto: Still YouTube
De beroemde Amerikaanse banjospeler Earl Scruggs is woensdag op 88-jarige leeftijd overleden in Nashville.

De muzikant werd vooral bekend omdat hij een nieuwe manier introduceerde om de banjo te bespelen, de zogenaamde drievingerstijl. Mede door deze manier van tokkelen werd de banjo een meer zelfstandig instrument dat ook solo goed uit de verf kwam.

Samen met Bill Monroe behoort Scruggs tot de grondleggers

- advertentie -van de Amerikaanse bluegrassmuziek, een muziekstijl waarbij traditionele volksmuziek, gospels en strijkmuziek met elkaar worden gecombineerd. Ook een typisch kenmerk voor deze muziek zijn de hoge zangstemmen waarmee soms heel zware thema´s op een quasi laconieke manier ten gehore worden gebracht.

Scruggs schreef onder meer de titelmuziek voor de Amerikaanse komedieserie The Beverly Hillbillies (1962-1971). De muzikant schreef de titelsong, The Ballad of Jed Clampett, samen met zanger/gitarist Lester Flatt. Zelf was Scruggs ook enkele keren te zien in de televisiserie.

De banjo-speler won twee keer een Grammy voor zijn bewerking van het nummer Foggy Mountain Breakdown.

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

1001 vrouwen in de 20ste eeuw - Els Kloek Napoleon - De man achter de mythe (Adam Zamoyski) De rechtvaardigen - Hoe een Nederlandse consul duizenden Joden redde (Jan Brokken) Reconquista - Miquel Bulnes Leonardo da Vinci - Sprekende gezichten De bokser - 
Het leven van Max Moszkowicz (Biografie) 80 jaar oorlog - Gijs van der Ham / NTR Het goede leven - Annegreet van Bergen Hitlers Derde Rijk in 100 voorwerpen - Roger Moorhouse De Zonnekoning - Glorie en schaduw van Lodewijk XIV (Johan Op de Beeck)
Gelijk naar geschiedenisboeken over: