Dark
Light

Laatste WOI-veteraan overleden

Auteur:
1 minuut leestijd

Claude Stanley Choules
In Australië is deze week de Brit Claude Stanley Choules op 110-jarige leeftijd overleden. Voor zover bekend was Choules de laatste veteraan die nog heeft mee gevochten tijdens de Eerste Wereldoorlog.

Toen Choules in 1915 toetrad tot de Britse marine was hij vijftien jaar oud en daarmee eigenlijk te jong om dienst te mogen doen bij de Royal Navy. Choules had echter gelogen over zijn leeftijd. Hij was er naar eigen zeggen bij toen de Duitse marine zich overgaf en zag ook met eigen ogen hoe de Duitsers een deel van hun vloot met opzet tot zinken brachten.

Enkele jaren na de Eerste Wereldoorlog verkaste Choules naar Australië en daar zou hij de rest van zijn leven blijven wonen. Hij bleef wel in dienst bij de marine. De veteraan bleef tot op zeer hoge leeftijd gezond van lijf en leden. Pas op zijn 105e ging hij naar een bejaardentehuis.

Sinds het overlijden van de Amerikaan Frank Buckles, in februari van dit jaar, was Choules de oudste nog levende veteraan die nog had gevochten tijdens de Eerste Wereldoorlog. Voor zover bekend is nu dus de laatste veteraan die nog mee vochten tijdens de Grote Wereldoorlog heengegaan.

In Engeland woont nog wel de 110-jarige Florence Green. Zij werkte tijdens de Eerste Wereldoorlog op een luchtmachtbasis. Zij vocht niet, maar serveerde onder meer maaltijden aan officieren.

NOS over het overlijden van Choules:

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek en trekt maandelijks honderdduizenden bezoekers. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen toegankelijk maken voor een breed publiek. Meer informatie

×