Dark
Light

Lacrimarii – Tranenvangers (maar niet echt)

1 minuut leestijd
Romeins vaasje, voor- en achterzijde
Romeins vaasje, voor- en achterzijde (CC BY 2.5 - Ancienttouch.com - wiki)

In een groot aantal graven uit de Griekse oudheid en de Romeinse tijd zijn kleine vaasjes van terracotta of glas gevonden, de zogenoemde lacrimarii. Lange tijd werd beweerd dat in deze vaasjes de tranen werden bewaard van nabestaanden die rouwden om de dood van hun geliefde.

Lacrimarium in een museum in Portugal
Lacrimarium in een museum in Portugal (CC BY 2.5 – Georges Jansoone – wiki)
In Griekenland zijn in bijna alle graven vanaf de hellenistische tijd wel van dit soort vaatjes gevonden. Het klinkt wellicht wel romantisch, zo’n vaatje met tranen in een graf. Er is echter helemaal nooit bewijs gevonden dat in de oudheid daadwerkelijk vaasjes gebruikt werden als een soort tranenvangers.

In de Griekenland staan de objecten tegenwoordig daarom ook wel bekend als myrodocheia of mirrepotjes. In werkelijk blijkt uit wetenschappelijk onderzoek namelijk dat de vaasjes en glaasjes parfums en zalf bevatten die tijdens de begrafenisceremonies werden gebruikt.

De Latijnse benaming lacrimarium, die ook nog geregeld wordt gebruikt, verwijst nog wel naar het tranenverhaal en is dus eigenlijk misleidend. Het woord is afgeleid van het woord lacrima dat ’traan’ betekent. De vaasjes staan ook wel bekend als unguentaria of balsamarii.

Bronnen

Hoe de hele Griekse oudheid in een lift past – Ted Papakostas (Brandt) p.172
-https://www.atlasobscura.com/articles/tearcatchers-victorian-myth-bottle
×