Dark
Light

Last Post-ceremonie Ieper mogelijk werelderfgoed

Auteur:
1 minuut leestijd
Menenpoort, de poort in Ieper (wiki)
Menenpoort, de poort in Ieper (wiki)

De Last Post-plechtigheid bij de Menenpoort in Ieper krijgt mogelijk een plek op de werelderfgoedlijst van Unesco, meldt de Belgische krant Het Nieuwsblad.

Plaquette bij de Menenpoort in Ieper – Foto: CC/Zeisterre
Bij de Menenpoort in Ieper wordt sinds 1928 iedere avond een ceremonie gehouden ter nagedachtenis aan alle Eerste Wereldoorlog-slachtoffers van het Britse Rijk, België, Frankrijk en andere geallieerden landen. De ceremonie is ingesteld door de Ieperse vrijwilligersorganisatie Last Post Association. De vereniging wil dat de traditie eeuwig in stand wordt gehouden. Dagelijks wonen honderden en soms zelfs duizenden toeristen de ceremonie bij.

Menenpoort

Het herdenkingsmonument werd in 1927 door de Britten gebouwd aan de oostzijde van de stad Ieper. Dit ter nagedachtenis van ongeveer 54.900 Britse soldaten die in de Eerste Wereldoorlog sneuvelden en niet meer geïdentificeerd of teruggevonden werden. Op de poort staan hun namen geschreven.

De Vlaamse overheid blijkt onlangs een dossier te hebben ingediend om de Last Post-plechtigheid van Ieper op de lijst immaterieel cultureel erfgoed te krijgen. VN-organisatie Unesco heeft sinds 2001 zo’n lijst. Daarop staan onder meer tradities, traditionele kennis, festivals en cultuuruitingen die volgens de organisatie beschermd moeten worden omdat dit erfgoed “belangrijk is voor culturele diversiteit in de wereld”.

Mocht de Last Post-ceremonie inderdaad aan de werelderfgoedlijst toegevoegd worden dan gebeurt dat vanwege de lange procedure op zijn vroegst in 2017.

Overzicht van boeken over de Eerste Wereldoorlog

×