Het Laurentius-altaarstuk van Maarten van Heemskerck

In 1538-1543 maakte Maarten van Heemskerck (1498-1574), één van de belangrijkste renaissancekunstenaars van de Nederlanden, een immens kunstwerk voor de Grote of Sint-Laurenskerk: het zogenoemde Laurentius-altaarstuk. Dit is het grootste beschilderde altaarstuk ooit in de Nederlanden gemaakt.

Na de Reformatie verloor het werk zijn functie; in 1581 werd het dan ook verkocht. Via een tussenpersoon kwam het in handen van de koning van Zweden, die het in de kathedraal van Linköping plaatste. Daar staat het nog steeds.

Ter gelegenheid van het vijfhonderdjarig bestaan van de Grote Kerk van Alkmaar keren de zijluiken voor één keer terug naar Nederland. Vervoer van de luiken is een uitdaging op zich. De luiken meten twee bij zes meter, zijn in de loop der eeuwen gekrompen en kromgetrokken, en moeten met grote voorzichtigheid uit hun scharnieren worden gelicht.

Kathedraal Linköping met Laurentius-altaarstuk. (Foto: Margareta Svensson - Stedelijk Museum Alkmaar)
Kathedraal Linköping met Laurentius-altaarstuk. (Foto: Margareta Svensson – Stedelijk Museum Alkmaar)

In de periode dat de luiken in Alkmaar getoond worden (20 april – 7 oktober 2018), is in het museum een presentatie te zien over de achtergronden en avonturen van het altaarstuk. In de tentoonstelling in Stedelijk Museum Alkmaar worden contracten tussen schilder en opdrachtgevers getoond, evenals portretten van de dochter en schoonzoon van een van de opdrachtgevers door dezelfde schilder, en een bijzonder bruikleen uit New York: het originele getekende ontwerp voor één van de luiken.

- advertentie -

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

1001 vrouwen in de 20ste eeuw - Els Kloek Napoleon - De man achter de mythe (Adam Zamoyski) De rechtvaardigen - Hoe een Nederlandse consul duizenden Joden redde (Jan Brokken) Reconquista - Miquel Bulnes Leonardo da Vinci - Sprekende gezichten De bokser - 
Het leven van Max Moszkowicz (Biografie) 80 jaar oorlog - Gijs van der Ham / NTR Het goede leven - Annegreet van Bergen Hitlers Derde Rijk in 100 voorwerpen - Roger Moorhouse De Zonnekoning - Glorie en schaduw van Lodewijk XIV (Johan Op de Beeck)
Gelijk naar geschiedenisboeken over: