Dark
Light

Ella Fitzgerald (1917-1996) – Amerikaans jazz-zangeres

1 minuut leestijd
Ella Fitzgerald (wiki)
Ella Fitzgerald (wiki)

De startpagina van Google staat donderdag de hele dag in het teken van de beroemde Amerikaanse jazz-zangeres Ella Fitzgerald. Het is donderdag precies 96 jaar geleden dat deze “First Lady of Jazz” werd geboren.

Google eert zangeres Ella Fitzgerald
Het traditionele logo van Google wordt op speciale dagen soms vervangen door zogenaamde Google doodles, bijzondere Google-logo’s.

Naar aanleiding van de 96ste geboortedag van Ella Fitzgerald (1917-1996) is het logo vervangen door een afbeelding van de jazz-zangeres.

Ella Fitzgerald werd op 25 april 1917 geboren in Newport News in de Amerikaanse staat Virginia. In haar jonge jaren kende ze veel armoede. In 1934 werd ze als zangeres ontdekt bij een amateurwedstrijd in het Apollo Theater in New York. Ze kreeg hierna een plek in het orkest van de Amerikaanse jazz-drummer Chick Webb.

13 Grammy-awards

Fitzgerald groeide dankzij haar soepele stem en improvisatie-talent uiteindelijk uit tot een van de populairste jazz-zangeressen van haar generatie. De zangeres won in haar carrière maar liefst dertien Grammy-awards.

Haar belangrijkste werk is Songbooks, met onder meer interpretaties van bekende nummers van George Gershwin, Jerome Kern, Cole Porter en Irving Berlin. De zangeres was ook geregeld te zien en horen in films, waaronder Pete Kelly’s Blues en Let No Man Write My Epitaph.

Ella Fitzgerald – Cry me a river (1961)

×