Dark
Light

Geschiedenis van de elektronische muziek

Vanaf 18 oktober 1951
Auteur:
1 minuut leestijd
Geschiedenis van de elektronische muziek - Google Doodle
Geschiedenis van de elektronische muziek - Google Doodle

De zoekmachine van Google staat vandaag met een zogenaamde Doodle, een aangepast logo, stil bij een bijzondere dag uit de muziekgeschiedenis: 18 oktober 1951. Op die dag werd in Keulen de Studio für elektronische Musik (Studio voor Elektronische Muziek) opgericht. Dit was de eerste muziekstudio waar elektronische geluiden op een professionele manier werden gemixt. In Keulen begon de geschiedenis van de elektronische muziek.

Apparatuur die in de studio te vinden was
Apparatuur die in de studio te vinden was (CC BY-SA 3.0 – wiki – McNitefly)
Met Doodles zet Google op bepaalde dagen historische personen of gebeurtenissen in het zonnetje. Vandaag staat het stil bij de geschiedenis van de elektronische muziek. In Keulen begonnen, vandaag 66 jaar geleden, drie componisten te experimenteren met elektronische klanken. Dit waren Robert Beyer, Herbert Eimerthe en Werner Meyer-Eppler. De drie waren al langer bezig maar vanaf 18 oktober 1951 hadden ze hun eigen studio, onder auspiciën van de Westdeutscher Rundfunk (WDR).

In de jaren hierna experimenteerden artiesten van over de hele wereld in de studio met elektronische muziek. Alles was nieuw. In Keulen werden voor het eerst op professionele wijze beats gecreëerd en met behulp van allerlei nieuwe apparatuur werden geluiden gecreëerd die tot dan toe nog niet in de muziek te horen waren geweest.

Nieuw muziekgenre

Uiteindelijk ontstond zo een geheel nieuwe muziekstijl, met onder meer discomuziek in de jaren 1970 en de house-rage vanaf eind jaren 1980. Pas in 2000 sloot de studio de deuren. De intrede van de personal computer had er in de periode hiervoor gezorgd dat muzikanten steeds eenvoudiger thuis elektronische studio’s in konden richten. De studio in Keulen werd daarmee eigenlijk overbodig.

De kleurrijke Doodle ter ere van de Duitse muziekstudio is gemaakt door Henning Wagenbreth, een kunstenaar afkomstig uit Berlijn. Google over het aangepaste logo:

“Today’s Doodle celebrates the diversity of thought and imagination that built this studio and transformed the possibilities of music.”

Boekenrubriek: Muziekgeschiedenis

Kort video over de geschiedenis van de elektronische muziek in Duitsland:

×