Dark
Light

Lichamen eerste Engelse kolonisten van Amerika gevonden

Auteur:
2 minuten leestijd
De vier skeletten (Smithsonian)
De vier skeletten (Smithsonian)

Twee jaar geleden werden bij Jamestown, de eerst geslaagde Engelse nederzetting in Amerika, de skeletten van vier mannen gevonden. Onderzoek heeft nu uitgewezen dat het om de lichamen van vier vooraanstaande mannen uit de beginperiode van de kolonie gaat. Dat meldt het Smithsonian Institute.

Jamestown werd in 1607 gesticht in opdracht van de Engelse koning James I, naar wie de plaats ook vernoemd werd. Aanvankelijk bestond de kolonie uit niet meer dan een paar kleine hutten maar in de eerste twee jaar na stichting kwamen er enkele honderden nieuwe bewoners over vanuit Engeland. Velen van hen hoopten in Amerika goud te vinden. De kolonie is vooral bekend vanwege de beroemde avonturier John Smith, de stichter van de kolonie. Volgens de verhalen zou hij, nadat hij gevangen werd genomen door de indianen, verliefd zijn geworden op de dochter van het opperhoofd: Pocahontas.

Eerste kerk

De skeletten van de vier vroege bewoners van de kolonie bevonden zich op de locatie van de eerste kerk van Jamestown, die al tien jaar na de ingebruikname in verval raakte. De mannen stierven tussen 1608 en 1610. In die tijd hadden de kolonisten het nog erg zwaar. Er was voedseltekort en daarnaast hadden de Engelsen te kampen met ziekten en aanvallen van indianen.

Volgens de onderzoekers gaat het om de lichamen van de predikant Robert Hunt (de eerste anglicaanse dominee van de kolonie), ridder Ferdinando Wainman en de kapiteins Gabriel Archer en William West. Laatstgenoemde werd gedood in een gevecht met de indianen.

Gabriel Archer

John Smith (1580-1631)
John Smith (1580-1631)
Gabriel Archer was nauw betrokken bij de politiek van Jamestown en leidde een van de eerste expedities om goud te vinden bij de rivier de James. Hij had een slechte verstandhouding met John Smith en was zelfs betrokken bij een mislukte aanslag op diens leven in 1609. Kort hierna overleed Archer. Dit tijdens de zogenaamde starving time, waarbij zo’n tweehonderd kolonisten door honger om het leven kwamen. Gabriel Archer werd begraven met een kapiteinsstaf.

Onderzoek

De beenderen van de mannen zijn de afgelopen jaren uitvoerig onderzocht en met behulp van 3D-techniek virtueel in elkaar gezet. Uit het feit dat de mannen naast elkaar waren begraven in de eerste kerk van de kolonie, leidden de onderzoekers twee jaar geleden al af dat het om belangrijke figuren ging. Dit vermoeden werd ondersteund doordat de mannen een vrij hoge loodwaarde bleken te hebben. Met name rijkere mensen hadden vroeger een vrij hoge loodwaarde, onder meer doordat er gedronken werd uit servies met loodglazuur.

De beenderen werden overgebracht naar het Smithsonian Insitute en daar geanalyseerd met forensische technieken. De informatie die dit opleverde werd weer vergeleken met al beschikbare gegevens over andere vroege bewoners van Jamestown. Uiteindelijk konden zo steeds meer kolonisten uitgesloten worden, totdat er nog maar vier overbleven.

Smithsonian: New Jamestown Discovery Reveals the Identities of Four Prominent Settlers

Finding Captain Gabriel Archer

×