Dark
Light

Lien Vos-van Gortel, eerste vrouwelijke burgemeester van Utrecht, overleden

Auteur:
1 minuut leestijd
Burgemeester Lien Vos-van Gortel in 1981
Burgemeester Lien Vos-van Gortel in 1981 (CC BY-SA 3.0 NL - Hans van Dijk - Anefo - wiki)

De Nederlandse VVD-politica Lien Vos-van Gortel is op 91-jarige leeftijd overleden. Dat meldt de gemeente Utrecht. Vos-van Gortel was tussen 1981 en 1992 burgemeester van de stad. Ze was de eerste vrouw die die rol in de stad vervulde.

Van 1974-1981 was ze ook al de eerste vrouwelijke wethouder van Den Haag, met een portefeuille die in die tijd niet direct met een vrouw werd geassocieerd: financiën, organisatie en automatisering. De gemeente Utrecht:

Met Lien Vos-van Gortel als burgemeester zette Utrecht in de jaren tachtig de eerste stappen op weg naar een grote stadsuitbreiding en stond ze aan de wieg van Leidsche Rijn. Ze was nuchter, goedlachs en soms wat verlegen. Politiek was ze een liberaal in hart en nieren. Ze had altijd aandacht voor iedereen en ieders belang en werd gewaardeerd om haar informele aanpak. Bestuurlijk gaf ze wethouders en raadsleden graag de ruimte.

In 1992 verruilde ze het burgemeestersambt voor het lidmaatschap van de Raad van State, een rol die ze tot eind 2001 bekleedde. Ze bleef in die periode in Utrecht wonen. De huidige burgemeester van Utrecht, Sharon Dijksma, bracht afgelopen december nog een bezoek aan haar voorgangster. Ze omschreef Lien Vos-van Gortel toen als…

“…een bijzonder kwiek en humoristisch mens. Een inspirerende bestuurder. We hadden de nodige overeenkomsten. Net als ik werd ze op haar negenenveertigste burgemeester van Utrecht en is ze moeder van drie kinderen.”

×