Dark
Light

Literatuurmuseum verhuist van Den Haag naar Utrecht

1 minuut leestijd
Het pand aan de Oudegracht waar het museum naar toe verhuist
Het pand aan de Oudegracht waar het museum naar toe verhuist - Foto: Gemeente Utrecht

Het Literatuurmuseum/Kinderboekenmuseum in Den Haag verhuist in 2025 naar de binnenstad van Utrecht. Het museum krijgt een plek aan de Oudegracht, in het pand Magazijn De Zon, waar voorheen de Openbare Bibliotheek en boekhandel Broese gevestigd waren.

Het Literatuurmuseum/Kinderboekenmuseum is nu nog gevestigd in Den Haag, maar moet het huidige pand binnen enkele jaren verlaten. Het museum en het gemeentebestuur hebben deze week een intentieovereenkomst getekend voor de komst naar Utrecht.

De stad was mede geïnteresseerd in de komst van het museum aangezien Utrecht sinds 2017 de titel Unesco City of Literature heeft. Het gemeentebestuur:

“In Utrecht wonen en werken vele getalenteerde schrijvers en de stad doet veel aan cultuureducatie, leesbevordering en talentontwikkeling. Museum en stad kunnen elkaar op dit gebied versterken. Het museum biedt ruimte voor wetenschappelijk onderzoek naar de collectie en verzorgt lessen voor alle klassen van het primair- en voortgezet onderwijs, voor het mbo en het hoger onderwijs.”

Het Literatuurmuseum/Kinderboekenmuseum trok in 2022 meer dan honderdduizend bezoekers en hoopt dit aantal op de nieuwe locatie in het hart van Utrecht te verdubbelen. Museumdirecteur Aad Meinderts:

Voor onze collectie van schrijversbrieven en -portretten, handschriften en kinderboekenillustraties, en ons tentoonstellings- en activiteitenprogramma is Magazijn De Zon een ideale locatie. Ooit was het pand een warenhuis, nu wordt het een warenhuis waar je kunt dwalen tussen schrijvers en verhalen. Door de centrale ligging en de goede bereikbaarheid per trein, is Utrecht een aantrekkelijke vestigingsplaats.

Het museum is van plan de entree op de begane grond gratis toegankelijk te maken. De Middeleeuwse straat- en werfkelders van het pand aan de Oudegracht lenen zich volgens het museum goed voor een literaire schatkamer. Hier zullen straks hoogtepunten uit de collectie getoond worden. De vierde verdieping moet volgens de plannen ingericht worden met een daktuin die bijvoorbeeld in zomermaanden gebruikt kan worden voor poëzieavonden en vertelvoorstellingen met uitzicht op de Domtoren.

Restauratie

Het pand Magazijn De Zon is in 1850 gebouwd in opdracht van warenhuis V&D. Vanaf 1972 is de gemeente Utrecht eigenaar. Voordat het museum er zijn deuren kan openen, moet het pand worden gerenoveerd. De Utrechtse gemeenteraad moet nog zijn goedkeuring geven over de kosten van de restauratie.

×