Dark
Light

‘Love Me Do’, de eerste hit van The Beatles

Auteur:
1 minuut leestijd
Love me Do - Beatles
Love me Do - Beatles

Op 5 oktober 1962 brachten The Beatles hun allereerste single uit: Love Me Do. Hoewel het nummer geen wereldwijde hit werd, was de single wel belangrijk. Met de plaat braken The Beatles namelijk landelijk door. Op de achterzijde stond het nummer P.S. I Love You. In 1963 verscheen Love Me Do ook op Please Please Me, het eerste album van The Beatles.

Ouderlijk huis van Paul McCartney aan Fourthlin Road (CC BY-SA 3.0 - Havaska - wiki)
Ouderlijk huis van Paul McCartney aan Fourthlin Road (CC BY-SA 3.0 – Havaska – wiki)
John Lennon en Paul McCartney schreven het nummer al in 1958. In deze periode spijbelden de muzikale vrienden geregeld. In het ouderlijk huis van McCartney, aan Fourthlin Road in Liverpool, componeerden de twee dan liedjes. Love Me Do was een van de vele nummers die Lennon en McCartney gezamenlijk schreven. In Nederland werd de single voor het eerst uitgebracht in februari 1963.

Drie drummers

The Beatles namen het nummer overigens drie keer op met een verschillende drummer. Tijdens de opname van de eerste editie uit 1962 was Pete Best nog de drummer. Producent George Martin was echter niet tevreden over het drumwerk, waarop een nieuwe drummer werd benaderd: Ringo Starr. Op 4 september 1962 werd het nummer met hem nog een keer opgenomen. George Martin was echter ook niet tevreden over Starr’s werk. Een week later werd het nummer daarom nogmaals opgenomen. Dit keer mocht sessiedrummer Andy White plaatsnemen achter het drumstel. Een van de versies die deze dag werden opgenomen haalde uiteindelijk het vinyl. Van de sessie met Ringo Starr, die uiteindelijk dé drummer van The Beatles werd, bestaan geen mastertapes meer.

Top 2000

De eerste hit van The Beatles stond van 2000 tot 2016 onafgebroken in de Top 2000 van Radio 2. De hoogste datering, nummer 1238, dateert uit 2002. Sinds 2017 haalde het nummer de populaire muzikale eindejaarslijst niet meer.

Ook op Historiek: The Beatles in Hamburg

Boek: The Beatles – De biografie

‘Love Me Do’

×