Tijdens de jaren 1950 doet een nieuw fenomeen zijn intrede in de woonkamer: de televisie. In Nederland gaat de eerste uitzending op antenne op 2 oktober 1951. België moet nog twee jaar wachten, namelijk tot 31 oktober 1953.
Traditioneel worden rond de jaarwisseling in grote delen van Drenthe, Groningen, Twente en de Achterhoek kniepertjes gegeten. Deze dunne harde wafels worden vaak genuttigd met wat slagroom en heten niet overal hetzelfde.
Janhagel is vooral bekend vanuit het schap met koekjes in de supermarkt. Dit traditionele koekje wordt al zeker sinds de achttiende eeuw gebakken. Het woord janhagel kennen we daarnaast ook als ouderwets scheldwoord voor het gepeupel.
De Rietveldstoel, ook wel bekend als de Rood-blauwe stoel, is een van de beroemdste stoelontwerpen uit de Nederlandse kunstgeschiedenis.
In 1892 bracht snoepfabrikant Fortuin uit Dokkum een pepermuntje op de markt ter ere van prinses Wilhelmina. Dit om haar twaalfde verjaardag te vieren. Het pepermuntje, met daarop de beeltenis van de Oranje-telg, bestaat nog altijd.
Eind jaren zestig zond de toenmalige NTS de historische televisieserie Floris uit. Zowel regisseur Paul Verhoeven als acteur Rutger Hauer, die deze zomer overleed, debuteerden met deze serie.
Herkomst en betekenis van het begrip nostalgie. Nostalgie is een geïdealiseerd verlangen naar vroegere tijden, ofwel: 'historische heimwee'.
Zo’n 125 jaar geleden begon Jacob Blokker als marktkoopman in Hoorn. Enkele jaren later opende bij zijn eerste winkel op het Breed.
De uitdrukking 'de vis wordt duur betaald' is afkomstig uit het toneelstuk 'Op hoop van zegen' van Herman Heijermans. De zin wordt hierin uitgesproken door twee vissersvrouwen, Truus en Kniertje. De twee bedoelen niet dat de vis veel geld kost, maar doelen op de mensenlevens die de visvangst kost.
Drie-in-de-pan (of smouters): kleine dikke pannenkoekjes, meestal met rozijnen. Het verschil met de reguliere pannenkoek is dat ze kleiner en dikker zijn.