Hup Holland Hup – Een bekend (Duits?) voetballied

Een van de populairste Nederlandse voetballiedjes aller tijden is 'Hup Holland hup'. Vrij onbekend is dat deze componist zich bij het schrijven van dit klassieke Nederlandse aanmoedigingslied hoogstwaarschijnlijk liet inspireren door een Duits patriottistisch lied uit 1820..

‘Wij houden van Oranje’ en de Auld Lang Syne

Het populairste Oranjelied is waarschijnlijk 'Wij houden van Oranje' van André Hazes. Dat dit lied zo populair is heeft natuurlijk ook te maken met het feit dat het werd gemaakt voor het EK van 1988 dat door het Nederlands elftal werd gewonnen.

Kniepertjes – Traktatie rond de jaarwisseling

Traditioneel worden rond de jaarwisseling in grote delen van Drenthe, Groningen, Twente en de Achterhoek kniepertjes gegeten. Deze dunne harde wafels worden vaak genuttigd met wat slagroom en heten niet overal hetzelfde.

De vis wordt duur betaald – Herkomst van de uitdrukking

De uitdrukking 'de vis wordt duur betaald' is afkomstig uit het toneelstuk 'Op hoop van zegen' van Herman Heijermans. De zin wordt hierin uitgesproken door twee vissersvrouwen, Truus en Kniertje. De twee bedoelen niet dat de vis veel geld kost, maar doelen op de mensenlevens die de visvangst kost.

Geschiedenis van Control-Alt-Delete

De bedenker van de Control-Alt-Delete is David Bradley. Samen met enkele andere pioniers ontwikkelde hij in 1981 de IBM-pc, een revolutionaire kleine computer voor individueel gebruik.

Jodenkoeken – Waar komen die vandaan?

De Jodenkoeken zijn niet weg te denken uit de supermarkt. Tussen de speculaasjes, bokkenpoten en mergpijpjes liggen meestal ook wel enkele bussen Jodenkoeken. Waar komen die koeken vandaan? En wat hebben ze met Joden te maken?

Toen Twix nog Raider heette

De krokante chocoladerepen Twix die we tegenwoordig veelvuldig tegenkomen in reclames, had vroeger een hele andere naam: Raider. Deze naam verdween in 1991 wereldwijd en werd vervangen door de naam Twix, een samentrekking van de Engelse woorden "twin" en "biscuits".