De NTS zond op 29 september 1968 voor het eerst De Fabeltjeskrant uit. De poppenserie, waarin verteld werd over het wel en wee van de bewoners van het zogeheten Grote Dierenbos, sloeg enorm aan.
Na ruim twintig jaar keert het populaire televisieprogramma Waku Waku vandaag weer terug op de buis. Het quizprogramma waarin deelnemers pluchen aapjes moeten zien te verzamelen heeft wel een nieuwe presentator: Sosha Duysker.
Hoewel er inmiddels oneindig veel mogelijkheden zijn om je tuin te versieren, blijf de tuinkabouter populair. Maar waar komt dit grappige kleine figuurtje eigenlijk vandaan?
'Jantje zag eens pruimen hangen' is een bekend versje van de achttiende-eeuwse kinderdichter Hieronymus van Alphen.
Het driedaagse Holland Pop Festival dat in 1970 in het Kralingse Bos te Rotterdam werd gehouden, wordt vaak beschouwd als de Nederlandse versie van het legendarische Amerikaanse Woodstockfestival van een jaar eerder.
Een van de populairste Nederlandse voetballiedjes aller tijden is 'Hup Holland hup'. Vrij onbekend is dat deze componist zich bij het schrijven van dit klassieke Nederlandse aanmoedigingslied hoogstwaarschijnlijk liet inspireren door een Duits patriottistisch lied uit 1820..
Het populairste Oranjelied is waarschijnlijk 'Wij houden van Oranje' van André Hazes. Dat dit lied zo populair is heeft natuurlijk ook te maken met het feit dat het werd gemaakt voor het EK van 1988 dat door het Nederlands elftal werd gewonnen.
Op 21 juni 1979 presenteerde Sony de eerste Walkman, een draagbare cassette-speler met hoofdtelefoon die meegenomen kon worden tijdens bijvoorbeeld een fietstocht of wandeling.
Tijdens de jaren 1950 doet een nieuw fenomeen zijn intrede in de woonkamer: de televisie. In Nederland gaat de eerste uitzending op antenne op 2 oktober 1951. België moet nog twee jaar wachten, namelijk tot 31 oktober 1953.
Traditioneel worden rond de jaarwisseling in grote delen van Drenthe, Groningen, Twente en de Achterhoek kniepertjes gegeten. Deze dunne harde wafels worden vaak genuttigd met wat slagroom en heten niet overal hetzelfde.
Janhagel is vooral bekend vanuit het schap met koekjes in de supermarkt. Dit traditionele koekje wordt al zeker sinds de achttiende eeuw gebakken. Het woord janhagel kennen we daarnaast ook als ouderwets scheldwoord voor het gepeupel.
De Rietveldstoel, ook wel bekend als de Rood-blauwe stoel, is een van de beroemdste stoelontwerpen uit de Nederlandse kunstgeschiedenis.
In 1892 bracht snoepfabrikant Fortuin uit Dokkum een pepermuntje op de markt ter ere van prinses Wilhelmina. Dit om haar twaalfde verjaardag te vieren. Het pepermuntje, met daarop de beeltenis van de Oranje-telg, bestaat nog altijd.
Eind jaren zestig zond de toenmalige NTS de historische televisieserie Floris uit. Zowel regisseur Paul Verhoeven als acteur Rutger Hauer, die deze zomer overleed, debuteerden met deze serie.
Herkomst en betekenis van het begrip nostalgie. Nostalgie is een geïdealiseerd verlangen naar vroegere tijden, ofwel: 'historische heimwee'.
Zo’n 125 jaar geleden begon Jacob Blokker als marktkoopman in Hoorn. Enkele jaren later opende bij zijn eerste winkel op het Breed.
De uitdrukking 'de vis wordt duur betaald' is afkomstig uit het toneelstuk 'Op hoop van zegen' van Herman Heijermans. De zin wordt hierin uitgesproken door twee vissersvrouwen, Truus en Kniertje. De twee bedoelen niet dat de vis veel geld kost, maar doelen op de mensenlevens die de visvangst kost.
Op zaterdag 15 januari 1994 werd De Digitale Stad gelanceerd. Binnen zes weken rammelden er meer dan tienduizend gebruikers aan de poort van de virtuele stad.
Drie-in-de-pan (of smouters): kleine dikke pannenkoekjes, meestal met rozijnen. Het verschil met de reguliere pannenkoek is dat ze kleiner en dikker zijn.
De bedenker van de Control-Alt-Delete is David Bradley. Samen met enkele andere pioniers ontwikkelde hij in 1981 de IBM-pc, een revolutionaire kleine computer voor individueel gebruik.
De Jodenkoeken zijn niet weg te denken uit de supermarkt. Tussen de speculaasjes, bokkenpoten en mergpijpjes liggen meestal ook wel enkele bussen Jodenkoeken. Waar komen die koeken vandaan? En wat hebben ze met Joden te maken?