Dark
Light

Manhattan Project – Werken aan de atoombom

Auteur:
1 minuut leestijd
Manhattan Project - Oak Ridge (Publiek Domein - wiki)
Manhattan Project - Oak Ridge (Publiek Domein - wiki)

Het Manhattan Project. Een geheime operatie waarmee de Verenigde Staten de atoombom ontwikkelden. Het project duurde van 1941 tot 1946.

Trinity Test (Publiek Domein – Jack Aeby)
Aanvankelijk werd het project in Chicago uitgevoerd. Er lekte echter te veel uit, waardoor besloten werd vanaf 1943 Los Alamos in New Mexico als hoofdbasis voor het plan te hebben. De reden dat het project de naam Manhattan Project kreeg, was vanwege het feit dat het project gecoördineerd werd door de U.S. Army Corps of Engineers North Atlantic Division wier hoofdkantoor zich op Broadway in Manhattan bevond. Het onderzoek en de productie van nucleair materiaal vond plaats op ruim dertig locaties, onder meer in Hanford (Washington), Oak Ridge (Tennessee) en Los Alamos (New Mexico). Legio bekende wetenschappers, waaronder natuur- en wiskundigen, werkten mee aan het project.

‘Vader van de atoombom’

Robert Oppenheimer, een Joods-Amerikaans natuurkundige, wordt wel gezien als de vader van de atoombom. De Amerikaan was wetenschappelijk directeur van het project. De Duits-Zwitsers-Amerikaanse natuurkundige Albert Einstein zou de aanzet gegeven hebben voor het Manhattan Project. In 1939 schreef hij een brief aan de Amerikaanse president Franklin Delano Roosevelt waarin hij meldde dat de Duitsers bezig waren een atoombom te ontwikkelen.

Amerika zou hierop besloten hebben alles op alles te zetten ook een atoombom te ontwikkelen om de bom zo eerder klaar te hebben dan de Duitsers.

De grote uitdaging voor de medewerkers aan het project was voldoende zuiver splijtbaar materiaal te vinden dat gebruikt kon worden in de atoombom.

Trinity Test

Voordat de atoombom op Hiroshima werd gegooid, had er een test plaats gevonden in de Nevada-woestijn. Medewerkers van het Manhattan Project wilden weten hoe de bom precies zou exploderen en welke ravage hij zou uitrichten. De testbom, genaamd Trinity, werd op een stalen toren in de woestijn bevestigd en op 16 juli 1945 tot ontploffing gebracht. De explosie was enorm. De kracht werd geschat op 19.000 ton TNT. Veel meer dan verwacht. Tot dan toe hadden zware bommen een kracht van 20 ton TNT.

Documentaire over het Manhattan Project

×