Profeten van de atoombom

De meeste mensen denken bij de ontwikkeling van de atoombom aan de wetenschappers van het Manhattan Project, onder leiding van J. Robert Oppenheimer. Maar voor het idee en de naam van het wapen dat op 6 en 9 augustus 1945 twee Japanse steden verwoestte, komen we bij twee negentiende-eeuwse sciencefictionschrijvers

Internationale Dag van de Planetoïde

De datum 30 juni is in 2016 door de Verenigde Naties uitgeroepen tot ‘Internationale Dag van de Planetoïde’ of, korter, internationale asteroïdendag. Op deze dag wordt de beruchte Toengoeska-explosie in Siberië uit 1908 herdacht.

Bikini dankt naam aan de atoombom

De bikini werd in 1946 op de markt gebracht door de Franse ingenieur Louis Réard, maar waarom werd het kledingstuk eigenlijk ‘bikini’ genoemd?

Harry Truman (1884-1972) – De 33e president van de VS

De 33e president van de Verenigde Staten. Gedurende zijn presidentschap maakte hij het eind van de Tweede Wereldoorlog, de Koude Oorlog en een groot deel van de Koreaanse Oorlog mee. Daarnaast gaf hij opdracht tot het gooien van atoombommen op de Japanse steden Hiroshima en Nagasaki.

Aanval met atoombom herdacht in Japan

De belangrijkste herdenking vond plaats in Hiroshima zelf, waar om 8:15 uur iedereen een minuut stil was. Precies 70 jaar eerder ontplofte de atoombom boven de stad.

Kan de mensch de wereld vernietigen?

Het was midden in de oorlog – Nederland was al een vol jaar door de Duitsers bezet – toen het familieblad de Katholieke Illustratie uitkwam met een artikel over de atoombom.