Op 16 juli 1945, om 5.29 uur, lichtte er in de woestijn van New Mexico een bovennatuurlijke gloed op en klonk er een gerommel als de donder, dat tot 160 kilometer in de omtrek te horen was. Boven Los Alamos rees een zuil radioactieve rook op die tot ruim 12.000 meter hoogte reikte. Operatie Trinity was een succes: de eerste
De Duitse natuur- en scheikundige Otto Hahn wordt vandaag de dag in wetenschappelijke kringen nog steeds beschouwd als de man die door zijn onderzoek naar kernsplijting en radioactieve stoffen het atoomtijdperk inluidde.
De meeste mensen denken bij de ontwikkeling van de atoombom aan de wetenschappers van het Manhattan Project, onder leiding van J. Robert Oppenheimer. Maar voor het idee en de naam van het wapen dat op 6 en 9 augustus 1945 twee Japanse steden verwoestte, komen we bij twee negentiende-eeuwse sciencefictionschrijvers terecht.
De datum 30 juni is in 2016 door de Verenigde Naties uitgeroepen tot ‘Internationale Dag van de Planetoïde’ of, korter, internationale asteroïdendag. Op deze dag wordt de beruchte Toengoeska-explosie in Siberië uit 1908 herdacht.
Onder de codenaam “Operation Crossroads” voerde de Amerikaanse marine in de zomer van 1946 een eerste reeks kernproeven uit bij het Bikini atol in de Stille Zuidzee. Het was het begin van een nucleaire wedloop zonder weerga.
De Sovjet-Unie voerde op 30 oktober 1961 een grote kernproef uit. Boven Nova Zembla werd de zogeheten Tsar Bomba tot ontploffing gebracht. Deze bom zou een kracht hebben gehad van ongeveer 50 megaton en daarmee ruim 3500 keer sterker zijn geweest dan de bom die in 1945 door de Amerikanen werd gebruikt bij de aanval op de Japanse stad Hiroshima.
Hoe is het zover gekomen? Dat is de vraag waarmee we allemaal zouden rondlopen als zich een kernoorlog had voorgedaan en honderden of duizenden kernwapens waren gebruikt.
De bikini werd in 1946 op de markt gebracht door de Franse ingenieur Louis Réard, maar waarom werd het kledingstuk eigenlijk ‘bikini’ genoemd?
Dick Büchel van Steenbergen overleefde op 9 augustus 1945 de vernietigende atoombom van Nagasaki. Zijn herinneringen aan die historische dag.
Voordat de atoombom op Hiroshima werd gegooid, had er een test plaatsgevonden in de Nevada-woestijn.
Met die ondertekening kwam er definitief een eind aan de Tweede Wereldoorlog.
Met de capitulatie van Japan kwam er op 15 augustus 1945 officieel een eind aan de Tweede Wereldoorlog.
Tsar Bomba zou een kracht hebben gehad van ongeveer 50 megaton en daarmee ruim 3500 keer sterker zijn geweest dan de bom die in 1945 door de Amerikanen werd gebruikt bij de aanval op de Japanse stad Hiroshima.
De eerste atoombom werd op 6 augustus 1945 op de Japanse stad Hiroshima gegooid. De bom moest een einde aan de Tweede Wereldoorlog maken.
De president legde ook een krans bij het monument en had een ontmoeting met overlevenden van het bombardement.
Bun Hashizume was 14 jaar oud en leefde in Hiroshima toen op 6 augustus 1945 een atoombom op haar stad werd gegooid.
Vooraf liet minister John Kerry al weten geen excuses aan te gaan bieden. Het bezoek stond wat hem betreft in het teken van de toekomst.
Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd de Nederlander op Java door de Japanners gevangengenomen. Vervolgens werd hij naar een kamp in Nagasaki gebracht.
De 33e president van de Verenigde Staten. Gedurende zijn presidentschap maakte hij het eind van de Tweede Wereldoorlog, de Koude Oorlog en een groot deel van de Koreaanse Oorlog mee. Daarnaast gaf hij opdracht tot het gooien van atoombommen op de Japanse steden Hiroshima en Nagasaki.
Andere Tijden heeft een unieke kleurenfilm ontdekt waarop Nederlandse krijgsgevangenen te zien zijn die ooggetuige waren van de atoombom op Nagasaki. De beelden worden in de uitzending van dinsdagavond vertoond.
Bun Hashizume was 14 jaar oud en leefde in Hiroshima, toen op 6 augustus 1945, aan het eind van de Tweede Wereldoorlog, een atoombom op haar stad werd gegooid.