Aantekeningen Einsteins relativiteitstheorie geveild

Bij veilinghuis Christie’s in Parijs is afgelopen dinsdag een document met notities van Albert Einstein geveild voor omgerekend 11,6 miljoen euro. Het gaat om zeldzame aantekeningen van de natuurkundige over de algemene relativiteitstheorie.

Albert Einstein kwam graag in Nederland

Deze foto is honderd jaar geleden genomen. Hij is ogenschijnlijk weinig bijzonder. Tot je je realiseert wie er op staat. Op deze bijzonder scherpe foto zien we de natuurkundige Albert Einstein. Hij bevindt zich aan boord van het passagiersschip de SS Rotterdam en is net in New York aangekomen.

Waarom kunnen we niet objectief stemmen tijdens verkiezingen?

‘De werkelijkheid is slechts een illusie, zij het een heel hardnekkige’ zei Albert Einstein eens. En hij wist wel iets van relativiteit. Hoewel we vaak denken objectieve beslissingen te nemen, lukt dat ons maar moeilijk. Zoals met het uitbrengen van onze stem tijdens verkiezingen.

Einsteins liefde voor Nederland

Albert Einstein bezocht Leiden voor het eerst in 1911 en als gasthoogleraar kwam hij vanaf 1920 jaarlijks een maand langs, weg uit het roerige Berlijn.

Hoe Joodse geleerden Hitlers ondergang inluidden

“Hitler is mijn beste vriend. Hij schudt aan de boom en ik raap de appels op.” Deze uitlating werd gedaan door de directeur van het Institute of Fine Arts in New York. De appels waren de Europese kunsthistorici en archeologen, veelal van Joodse afkomst, die na de machtsovername door Hitler

‘God-brief’ Einstein geveild voor 3 miljoen dollar

Een handgeschreven brief waarin natuurkundige Albert Einstein het over God heeft als product van menselijke zwakte is bij veilingsite eBay verkocht voor iets meer dan drie miljoen dollar. Einstein schreef de brief in 1954, een jaar voor zijn dood, aan de filosoof Eric Gutkind. In de brief deed hij zijn

Archiefstukken Albert Einstein online

Het Einstein Center van de Hebreeuwse Universiteit van Jeruzalem heeft maandag 20.000 documenten uit het archief van natuurkundige Albert Einstein online gezet.

Hersenen Einstein te bewonderen in museum

In een museum in Philadelphia worden de komende tijd delen van Einsteins hersenen tentoongesteld. Dat Albert Einstein geniaal was, was wel duidelijk toen hij nog leefde. De vader van de moderne natuurkunde overleed op 18 april 1955. Hij werd gecremeerd en zijn as werd uitgestrooid op het terrein van het