Dark
Light

Maritiem archeologen duiken naar VOC-wrak de Rooswijk

Auteur:
2 minuten leestijd
Maritiem archeologen duiken naar VOC wrak de Rooswijk (RCE)
(RCE)

De komende twee weken gaan Nederlandse en Britse maritiem archeologen duiken op de Rooswijk, een Nederlands scheepswrak voor de kust van Groot-Brittannië. De Nederlandse Oost-Indiëvaarder (VOC) zonk op de Goodwin Sands in Kent in januari 1740 met een grote lading van zilveren staven en munten aan boord. Dat meldt de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE) woensdag.

De RCE en Historic England zullen samenwerken met het archeologisch duikteam dat het wrak in 2005 deels heeft opgegraven. Ze brengen het wrak, dat gedeeltelijk ligt begraven in het zand, gedetailleerd in kaart.

Archeologen willen meer te weten komen over het wrak, het ontwerp van het schip en de conditie van de materialen die op de zeebodem bewaard zijn gebleven. Dit zal helpen om besluiten te nemen over het toekomstige beheer van de site. Afhankelijk van wat er wordt ontdekt, leidt dit mogelijk tot een verdere (grotere) opgraving van het wrak. Duncan Wilson, Chief Executive van Historic England:

“Wrakken zoals de Rooswijk maken deel uit van het gedeeld cultureel maritieme erfgoed in Europa. Het is daarom belangrijk dat erfgoedorganisaties samenwerken om ervoor te zorgen dat sites zoals deze worden beschermd, onderzocht, begrepen en gewaardeerd door iedereen.”

Munten van de Rooswijk (RCE)
Munten van de Rooswijk (RCE)

Beschermd wrak

Eerder dit jaar werd geofysisch onderzoek op het water uitgevoerd, zodat de archeologen een beeld hebben van de site voordat ze gaan duiken.

De Rooswijk is een beschermd wrak dat ook geregistreerd staat in het zogeheten ‘Heritage at Risk’ register van Historic England, een lijst van de sites die het meest bedreigd worden en bescherming nodig hebben voor de toekomst. Het wrak wordt onder andere bedreigd door natuurlijke omstandigheden, zoals stroming en verschuiven van zandlagen, maar ook door duikers die het wrak bezoeken. De Goodwin Sands is een gebied dat bekend staat om de rijkdom aan scheepsresten waar regelmatig op wordt gedoken.

Munten

Het schip werd in 1737 in Amsterdam gebouwd, voor de Kamer van Amsterdam van de VOC. Op 8 januari 1740, vertrok het schip voor haar tweede reis en strandde op de Goodwin Sands. Er waren geen overlevenden. De lading bestond uit een grote hoeveelheid van zowel zilveren staven en munten, samen met geslepen stenen blokken en ijzeren staven.

De site werd ontdekt door een sportduiker. In december 2005 werd het wrak deels opgegraven en werden de vondsten overhandigd aan de minister van Financiën, als vertegenwoordiger van de Nederlandse regering die erfgenaam is van de VOC.

Meer historische scheepswrakken
Meer VOC
Overzicht van boeken over de VOC

×