Dark
Light

‘Mary Todd Lincoln zat onterecht in het gesticht’

Auteur:
2 minuten leestijd

In Amerika heeft men zich deze week opnieuw gebogen over de vraag of Mary Todd Lincoln enkele jaren na de dood van president Abraham Lincoln terecht werd opgenomen in een gesticht voor krankzinnigen.

Mary Todd Lincoln
Na de moord op haar man had Mary Todd Lincoln (1818-1882) het zwaar. Haar leven was voor die tijd al niet zonder zorgen geweest. Uit het huwelijk waren vier kinderen geboren en twee van hen waren al overleden toen president Abraham Lincoln in 1865 onder toeziend oog van zijn vrouw werd vermoord door de zuidelijke activist John Wilkes Booth. Enkele jaren na de moord overleed nog een derde kind, waardoor Mary nog maar een kind over had: Robert.

Driehonderd paar handschoenen

Na de moord ging het bergafwaarts met de weduwe. Mary kwam onder meer onder vuur te liggen van kabinetsleden die vonden dat ze een gat in haar hand had. Mary had al langer de reputatie dat ze teveel geld uit gaf en er werd veel over haar geroddeld. Zo zou ze na de benoeming van haar man tot president in 1861 in drie maanden tijd bijvoorbeeld driehonderd paar handschoenen hebben gekocht en ook het Witte Huis richtte ze, tot ongenoegen van veel mensen die weinig op hadden met geldverkwisting, voor veel geld naar haar eigen wensen in.

Over Mary gingen veel meer verhalen rond. Zo zou ze naarmate ze ouder werd bijvoorbeeld steeds vaker last hebben gekregen van hevige woedeaanvallen en zenuwinzinkingen. Een verhaal meldt dat de president haar op een avond hoorde huilen huilen nadat ze een van haar nachtmerries had gehad. Lincoln nam haar toen mee naar een raam van het Witte Huis en zei: “Moeder, als je je niet beter leert beheersen, zul je daar nog eens belanden”.

Of die uitspraak gedaan is of niet niet: feit is dat Mary Todd Lincoln in 1875 op voorspraak van haar zoon Robert krankzinnig werd verklaard en overgebracht werd naar een psychiatrische inrichting. Korte tijd hiervoor zou Mary bijna uit een huis zijn gesproken, uit angst voor een brand die niet bestond.

Robert Lincoln rond 1865
Drie maanden later ontsnapte Mary uit de inrichting. Gedurende de laatste jaren van haar leven reisde Mary Todd Lincoln door Europa. Ze was erg boos op haar zoon en vergaf het hem nooit dat hij haar had laten opnemen in het gesticht. Volgens haar had hij haar alleen maar laten opsluiten zodat hij over haar geld kon beschikken.

Onterecht naar het gesticht

In Amerika heeft men zich deze week opnieuw gebogen over de vraag of Mary in 1875 terecht in het gesticht werd geplaatst. Tijdens een bijeenkomst in het Abraham Lincoln Presidential Museum werd de zaak uit de negentiende nog een keertje overgedaan. De aanwezigen waren gekleed in kostuums uit de tijd van Lincoln.

Een acteur die in de huid van zoon Robert Lincoln was gekropen vertelde tijdens de zitting onder meer dat zijn moeder ooit helemaal van Florida naar Chicago was gereisd om hem te zien. Zijn moeder dacht toen namelijk, onterecht, dat hij ziek was. Onderweg, zo beweerde ze na aankomst, had iemand nog geprobeerd haar te vergiftigen. “Ik wil haar beschermen en zorgen dat ze behandeld wordt”, aldus Robert Lincoln tijdens de zitting.

De zaak duurde meer dan twee uur en uiteindelijk mocht het publiek zich als jury uitspreken. Een ruime meerderheid (159 tegen 68) gaf aan dat er onvoldoende reden was om Mary onder te laten brengen in een gesticht. Een kleine beetje rehabilitatie dus voor de weduwe Lincoln.

Boek: Lincoln, een politiek genie – Frans Verhagen

×