Dark
Light

The Medici: Godfathers of the Renaissance

Auteur:
2 minuten leestijd
Het wapen van De' Medici in Palazzo Pitti, Florence
Het wapen van De' Medici in Palazzo Pitti, Florence (Publiek Domein - wiki)

Het digitale themakanaal NPO Doc zendt vanaf 13 april de vierdelige serie The Medici: Godfathers of the renaissance uit. De serie gaat over een van de invloedrijkste families uit de Europese geschiedenis.

Cosimo de' Medici
Cosimo de’ Medici
Met hun charme, talent, sluwheid en roekeloosheid verwierven de Medici in Toscane uitzonderlijke macht en welvaart. Daardoor konden ze de grootste culturele en artistieke revolutie van de westerse geschiedenis mede in gang zetten: de Renaissance.

De Medici steunden de grootste kunstenaars en denkers van hun tijd, zoals Leonardo DaVinci, Michelangelo, Botticelli en Galileo Galilei. Hun geschiedenis laat zich volgens NPO Doc vertellen als een episch drama dat zich afspeelt aan het Toscaanse hof, in kathedralen en paleizen.

Boek: The Medici – Godfathers of the Renaissance

De afleveringen:

Aflevering 1: Birth of a dynasty

Cosimo de’ Medici en zijn vader slaagden er in de vijftiende eeuw in een groot bankenimperium op te zetten. Cosimo’s droom was om de klassieke oudheid nieuw leven in te blazen. Zo gaf hij architect Filippo Brunelleschi opdracht een grote koepel te bouwen op de kathedraal van Florence: een van de grootste prestaties van de westerse bouwkunst sinds de klassieken. Ook kunstenaars Donatello en Lippi maakten originele beeldhouw- en schilderwerken in opdracht van de Medici. Ondertussen stelde Cosimo zijn familie zeker van een plek in het hart van de Florentijnse republiek.


Aflevering 2: The magnificent Medici

Cosimo’s kleinzoon Lorenzo moet aanvallen van machtige vijanden weerstaan, onder wie de paus. Maar hij weet de macht van zijn familie zeker te stellen, en hij wordt de drijvende kracht achter de creatieve revolutie die zijn grootvader was begonnen. De grootste artistieke genieën van de Renaissance komen tot bloei onder Lorenzo il Magnifico, onder wie Michelangelo, Botticelli en Leonardo da Vinci. Florence wordt culturele hoofdstad van de wereld. Maar de invloedrijke monnik Savonarola komt in opstand tegen de decadentie in zijn stad. Na Lorenzo’s dood in 1492 wordt zijn familie verdreven, en Savonarola doet de ultieme poging Florence te zuiveren van zijn zonden.


Aflevering 3: The Medici popes

In 1512 lukt het Giovanni de’Medici een hoge positie te bereiken in de katholieke kerk. Gesteund door de pauselijke macht keert hij terug naar Florence, en slaagt erin de stad in te nemen. En als de paus sterft, neemt hij diens plek over: Giovanni wordt Leo X, een decadente paus die met geld smijt tot de kerkelijke schatkist leeg is. Om aan geld te komen drijft hij de handel in aflaten tot het uiterste, tot ongenoegen van een Duitse monnik: Maarten Luther. Na Leo’s dood volgt zijn neef Giulio hem. Als tweede Medici paus zet hij de tradities van zijn familie voort. Maar dan verklaart Karel V Rome de oorlog. De stad wordt geplunderd. Zal het de verslagen Medici nog lukken hun macht uit te breiden?


Aflevering 4: Power versus truth
Na jaren van chaos wordt er opnieuw een Cosimo de’Medici benoemd tot Hertog van Florence. Deze Cosimo zorgt al snel dat hij directe macht uit kan oefenen in de stad. Om zijn nieuwe regering onder te brengen, vraagt hij Giorgio Vasari om overheidskantoren te ontwerpen: de nu beroemde Palazzo degli Uffizi in Florence. Na Cosimo’s dood wordt wetenschapper Galileo Galilei privéleraar van verschillende generaties Medici. Intussen werkt Galileo aan zijn eigen onderzoek en doet hij grote astronomische ontdekkingen. Zijn werk zint de katholieke kerk echter niets, en hij werd gedaagd door de Romeinse Inquisitie. Dat brengt de Medici in een netelige positie.


Boek: The Medici – Godfathers of the Renaissance

×