Dark
Light

Mehmed II (1432-1481) – Ottomaanse sultan

Auteur:
2 minuten leestijd
Portret Mehmet II ruikend aan een roos, eind 15e eeuw.
Portret Mehmet II ruikend aan een roos, eind 15e eeuw.

Mehmed II is de bekendste sultan van het beginnende Ottomaanse Rijk. Dit vanwege het feit dat hij Constantinopel – het huidige Istanbul – veroverde en zo het echte Ottomaanse Rijk begon. Dit door een einde te maken aan het Byzantijnse Keizerrijk.

Mehmed wordt in 1432 geboren in Edirne, de stad die op dat moment de hoofdstad van het beginnende Ottomaanse Rijk is. Als Mehmed twaalf is wordt hij voor het eerst sultan. Zijn vader, Murat II, besluit zich na oorlogen op de Balkan toe te gaan leggen en geeft de macht over aan zijn jonge zoon.

De jonge Mehmed II heeft het zwaar als sultan. Een strijdmacht van Polen en Hongaren trekt het Rijk binnen. Na enkele verliezen besluit Mehmed zijn vader te hulp te roepen. Hij zou dit gedaan hebben door hem de volgende tekst te schrijven:

Als u de sultan bent, kom dan hierheen en voer uw leger aan. Als ik de sultan ben, beveel ik u bij deze hierheen te komen om mijn leger aan te voeren!

Val van ConstantinopelMurat II gaat op de vraag van zijn zoon in en wordt in 1446 weer sultan. Vijf jaar later (1451) overlijdt Murat en neemt Mehmed het weer van hem over.

Mehemds belangrijkste daad is de verovering van Constantinopel in 1453. Hij slaagde erin de stad in te nemen na een beleg van vijftig dagen. Voorafgaand aan het beleg had hij grote maatregelen genomen. Hij had onder meer het fort Rumeli Hisari aan de Bosporus laten bouwen zodat Genovese kolonisten de Byzantijnen niet te hulp konden schieten. Bij de slag om Constantinopel sneuvelde de laatste Byzantijnse keizer: Constantijn XI. De verovering van Constantinopel gaf het Ottomaanse Rijk zoveel aanzien, dat nu terugkijkend wordt gezegd dat het rijk op dat moment gesticht werd.

Hoewel Mehmed een islamitisch bestuurder was mocht de Grieks-orthodoxe kerk na de val van Constantinopel gewoon blijven bestaan. De sultan gaf zelfs opdracht de bijbel en andere christelijke teksten te vertalen in het Turks. Voor die tijd een zeer tolerante opstelling.

Na het overwinnen van de Byzantijnen veroverde Mehmed Turkse emiraten in Anatolië en het christelijke Rijk van Trebizonde. Heel Anatolië kwam hierdoor in bezit van de Ottomanen. Ook op de Balkan veroverde Mehmed gebieden. In zijn poging Rome te veroveren slaagt hij niet. In 1480 verovert hij wel de Italiaanse stad Otranto en lijkt hij door te kunnen stoten naar Rome, maar dan vraagt een opstand in Albanië zijn aandacht. Een jaar later worden de Ottomanen verdreven uit de in Italië veroverde gebieden door paus Sixtus IV.

Mehmed II overlijdt in 1481 en wordt begraven in de Fatih moskee in de belangrijkste stad die hij veroverde: Constantinopel. Hij wordt opgevolgd door zijn zoon Bayezid II.

×