Dark
Light

Middeleeuwse begraafplaats ontdekt onder Universiteit Cambridge

Auteur:
1 minuut leestijd
Foto: Universiteit van Cambridge
Foto: Universiteit van Cambridge

Onder de Universiteit van Cambridge hebben archeologen een deel van een grote Middeleeuwse begraafplaats blootgelegd. De begraafplaats werd drie jaar geleden al gevonden, maar berichten daarover zijn woensdag pas naar buiten gebracht.

De ontdekking werd gedaan tijdens opgravingen onder het gebouw van het Sint John’s College op de Britse universiteit. Het zou gaan om een van de grootste middeleeuwse kerkhoven dat ooit is gevonden in Groot-Brittannië.

De skeletten liggen er over het algemeen erg netjes bij. Ze liggen in rijen en tussen de verschillende skeletten zijn veel resten van bloemzaden gevonden, wat er op wijst dat de overledenen er netjes zijn begraven en dat de begraafplaats er destijds ongeveer zo uit moet hebben gezien als een moderne begraafplaats.

In totaal zijn er al vierhonderd skeletten blootgelegd. Verwacht wordt dat er nog zeker duizend skeletten onder de grond liggen. Het bestaan van een middeleeuwse begraafplaats op deze locatie was bekend, maar de historici en archeologen zijn wel verrast door de omvang.

Foto: Universiteit van Cambridge
Foto: Universiteit van Cambridge

De meeste individuen zijn tussen de dertiende en vijftiende eeuw begraven. Tegenover de begraafplaats bevond zich tot 1511 een ziekenhuis: St John the Evangelist. Hoewel wel vaak gezegd is dat dit ziekenhuis waarschijnlijk vooral bedoeld was voor de behandeling van pestlijders, zijn er geen aanwijzingen gevonden dat op de begraafplaats slachtoffers van deze ziekte liggen.

Aangezien de meeste doden zonder kist en lijkwade zijn begraven, gaan de onderzoekers ervan uit dat er vooral arme mensen liggen. Op de begraafplaats zijn relatief weinig resten van vrouwen of kinderen gevonden.

Onderzoekers hopen dat de vondst hen meer kan vertellen over het leven in de Middeleeuwen.

Overzicht van boeken over de Middeleeuwen
Boek: De ontdekking van de Middeleeuwen

Foto: Universiteit van Cambridge
Foto: Universiteit van Cambridge
×