In de tuin van het Nijmeegse Museum Kam zijn tijdens een archeologische opgraving sporen gevonden van een Romeinse begraafplaats uit 10-70 na Christus. Ook zijn er sporen gevonden van de militaire stad rond het kamp van het 10e legioen uit 71-105 na Christus.
Iets ten zuiden van Apeldoorn bevindt zich sinds 1949 het Nationaal Ereveld Loenen. Op deze erebegraafplaats liggen ongeveer vierduizend Nederlandse oorlogsslachtoffers. Niet alleen militairen, maar ook veel verzetsstrijders, politieke gevangen, Engelandvaarders en slachtoffers van gedwongen tewerkstelling (Arbeitseinsatz) in nazi-Duitsland. De geschiedenis van de begraafplaats in vogelvlucht.
Archeologen hebben in de Israëlische badplaats Asjkelon een begraafplaats van de Filistijnen blootgelegd. Dit volk wordt veelvuldig beschreven in de Bijbel.
In totaal zijn er al vierhonderd skeletten blootgelegd. Verwacht wordt dat er nog zeker duizend skeletten onder de grond liggen. Het bestaan van een middeleeuwse begraafplaats op deze locatie was bekend, maar de historici en archeologen zijn wel verrast door de omvang.
Bij de aanleg van een spoorlijn in Londen zijn de graven van dertien personen gevonden die in de veertiende eeuw overleden, hoogstwaarschijnlijk aan de gevolgen van de pest.
Tijdens bodemonderzoek in de buurt van kamp Westerbork zijn stoffelijke resten gevonden. De vondst werd gedaan op de plek waarvan vermoed werd dat daar na de oorlog overleden Nederlandse SS-ers en NSB-ers werden begraven.
’s Werelds best bewaarde gladiator-begraafplaats bevindt zich mogelijk in York, Engeland. Dat zeggen onderzoekers van de York Archaeological Trust in diverse Britse kranten. De onderzoekers hebben in de York verschillende botten gevonden van mannen die het mogelijk in de Romeinse tijd opnamen tegen wilde dieren en elkaar, met vaak de dood tot gevolg. De vondst is opvallend aangezien er niets
Aan de Rotterdamse Oostzeedijk bevindt zich een oude Joodse begraafplaats. Rabbijn Evers ontvangt vrijdag uit handen van burgemeester Aboutaleb het eerste exemplaar van een boek waarin de geschiedenis van dit oude monument uit de doeken wordt gedaan. In 1976 liet het Gemeentearchief Rotterdam foto’s maken van ruim tweehonderd grafzerken op de begraafplaats. De meeste graven dateren van 1770 tot 1820,