//

Middeleeuwse steenoven ontdekt in Utrecht

De ongebakken stenen van een middeleeuwse veldoven. Het rode baksteengruis is afkomstig van een latere veldoven. (foto: Erfgoed gemeente
De ongebakken stenen van een middeleeuwse veldoven. Het rode baksteengruis is afkomstig van een latere veldoven. (foto: Erfgoed gemeente Utrecht)

Tijdens de aanleg van een nieuw riool hebben archeologen in de Utrechtse buurt Rotsoord een baksteenoven uit de middeleeuwen ontdekt. Wat de vondst wat de onderzoekers betreft bijzonder maakt, is dat er voor het eerst in Utrecht ook ongebakken stenen van klei bewaard zijn gebleven.

Het formaat van de stenen duidt erop dat de oven in de vijftiende eeuw langs de Vaartsche Rijn heeft gefunctioneerd. Op de oevers van dit kanaal ontstond sinds de middeleeuwen vanaf het Ledig Erf een industriële zone met scheepsbouwers, pottenbakkers, kalkbranders, tegel-, dakpan- en baksteenfabrieken. De nieuwe ontdekking past in dit beeld.

Steenoven Utrecht
Foto: Erfgoed gemeente Utrecht

In een twee meter brede sleuf is een laag met ongebakken bakstenen gevonden die waarschijnlijk horen bij een zogenoemde veldoven. Dit zijn eenvoudige ovens die met ongebakken stenen werden opgebouwd en na het bakken weer werden afgebroken. Verder zijn bij de opgraving misbaksels van bakstenen en kuilen met baksteengruis gevonden. De resten zijn gedocumenteerd en vervolgens is een deel van de stenen meegenomen voor verder onderzoek.

Overzicht van Boeken over de geschiedenis van Utrecht

Bekijk meer over:

Archeologie, Middeleeuwen, Nieuws

Nooit uitgelezen...

Historiek is uw online geschiedenismagazine. Ons archief bevat duizenden artikelen. Bekijk hier onze alfabetische onderwerplijst en blijf lezen. Of bekijk onze tips op de voorpagina.

Meer informatie of samenwerken? Klik dan hier. Heeft u zelf een artikel dat u wilt publiceren, mail ons dan. Informatie voor uitgevers is hier te vinden.

Honderden auteurs publiceerden al op Historiek. Bekijk hier wie

Doorzoek ons archief: