BoekenBoeken

Monumentaal schilderij Delacroix beklad

Het wereldberoemde schilderij La Liberté guidant le peuple (De Vrijheid leidt het volk) van de Franse schilder Eugène Delacroix (1798-1863) is donderdag door een bezoekster van het Louvre in Lens beklad met een zwarte stift.

Zelfportret van Eugène Delacroix, 1837 (Louvre)
De 28-jarige vrouw stapte kort voor sluitingstijd op het monumentale werk af en bekladde het met de stift. Een stuk van ongeveer dertig centimeter werd hierbij beschadigd. Het totale doek heeft een afmeting van 3,25 bij 2,60 meter. Waarom de vrouw het werk beschadigde is niet bekend. Kort na haar daad werd ze door een suppoost aangehouden en inmiddels is ze overgedragen aan de politie.

Experts van het Louvre hebben het schilderij uit 1830 inmiddels onderzocht en volgens hen valt de schade mee. Momenteel wordt bekeken of het doek in Parijs of in Lens hersteld kan worden.

La Liberté guidant le peuple wordt beschouwd als een van de bekendste schilderijen uit de Franse geschiedenis. De vrouw in het midden van het schilderij verbeeldt Marianne, het nationale symbool van Frankrijk. Te zien is hoe zij de revolutionairen aanvoert tijdens de Juli-revolutie van 1830.

- advertentie -

Eugène Delacroix staat bekend om zijn hartstochtelijke schilderijen. Hij liet zich onder meer inspireren door Rubens en de Venetianen. Vincent van Gogh zei ooit over Delacroix dat “hij arbeidde om de hartstocht te doen herleven”.


Archiefstukken:

Meer tips ➱

Verder speuren:

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister