/

Monumentaal schilderij Delacroix beklad

La Liberté guidant le peuple – Eugène Delacroix, 1830 (Louvre)
Bekend schilderij over de Franse Revolutie - La Liberté guidant le peuple – Eugène Delacroix, 1830 (Louvre)

Het wereldberoemde schilderij La Liberté guidant le peuple (De Vrijheid leidt het volk) van de Franse schilder Eugène Delacroix (1798-1863) is donderdag door een bezoekster van het Louvre in Lens beklad met een zwarte stift.

Zelfportret van Eugène Delacroix, 1837 (Louvre)
De 28-jarige vrouw stapte kort voor sluitingstijd op het monumentale werk af en bekladde het met de stift. Een stuk van ongeveer dertig centimeter werd hierbij beschadigd. Het totale doek heeft een afmeting van 3,25 bij 2,60 meter. Waarom de vrouw het werk beschadigde is niet bekend. Kort na haar daad werd ze door een suppoost aangehouden en inmiddels is ze overgedragen aan de politie.

Experts van het Louvre hebben het schilderij uit 1830 inmiddels onderzocht en volgens hen valt de schade mee. Momenteel wordt bekeken of het doek in Parijs of in Lens hersteld kan worden.

La Liberté guidant le peuple wordt beschouwd als een van de bekendste schilderijen uit de Franse geschiedenis. De vrouw in het midden van het schilderij verbeeldt Marianne, het nationale symbool van Frankrijk. Te zien is hoe zij de revolutionairen aanvoert tijdens de Juli-revolutie van 1830.

Eugène Delacroix staat bekend om zijn hartstochtelijke schilderijen. Hij liet zich onder meer inspireren door Rubens en de Venetianen. Vincent van Gogh zei ooit over Delacroix dat “hij arbeidde om de hartstocht te doen herleven”.

Bekijk meer over:

Kunstgeschiedenis, Nieuws

Nooit uitgelezen...

Historiek is uw online geschiedenismagazine. Ons archief bevat duizenden artikelen. Bekijk hier onze alfabetische onderwerplijst en blijf lezen. Of bekijk onze tips op de voorpagina.

Meer informatie of samenwerken? Klik dan hier. Heeft u zelf een artikel dat u wilt publiceren, mail ons dan. Informatie voor uitgevers is hier te vinden.

Honderden auteurs publiceerden al op Historiek. Bekijk hier wie

Doorzoek ons archief: