Dark
Light

Muurschildering van Piet Hein ontdekt tijdens restauratie van zijn grafmonument

Auteur:
2 minuten leestijd
Detail van de ontdekte muurschildering
Detail van de ontdekte muurschildering - Foto: Oude Kerk Delft

Tijdens de restauratie van het grafmonument van Piet Hein in de Oude Kerk in Delft is een onbekende muurschildering gevonden. Het gaat om een zogeheten priant van de beroemde luitenant-admiraal, waarin hij in geknielde houding zit, met de ogen opgeslagen.

In de Oude Kerk in Delft zijn verschillende interessante historische graven te vinden. Het graf van Piet Hein is er daar een van. Voor de restauratie van dit marmeren praalgraf uit de zeventiende eeuw worden alle stenen momenteel een voor een verwijderd. Voor de restauratoren is dit interessant, omdat men zo veel leert over hoe het bijzondere monument eeuwen geleden in elkaar is gezet en welke technieken hierbij werden gebruikt.

Praalgraf van Piet Hein in de Oude Kerk in Delft
Praalgraf van Piet Hein – Foto: Oude Kerk Delft

Een grote verrassing voor de onderzoekers was de ontdekking van de muurschildering. Na eerste onderzoek wordt geconcludeerd dat de schildering hoogstwaarschijnlijk uit de zeventiende eeuw dateert. Mogelijk werd hij in 1635 gemaakt in opdracht van zijn weduwe, Anneke Claesdochter de Reus. Zij dreigde rond deze tijd zelf een monument op te richten als de Staten-Generaal dit niet snel deed. Deze had eerder beloofd het graf te betalen, maar de uitvoering liet lang op zich wachten.

Onduidelijk is nog wie de schildering maakte, maar er is wel een theorie. De Oude Kerk:

De schilder zou wel eens Hendrick van Vliet kunnen zijn, die bekend is van zijn kerkinterieurs (waaronder die van de Oude Kerk) en zijn portretten. Net als de weduwe woonde hij aan de Oude Delft, dus vlakbij de kerk.

Blik op de priant van Piet Hein – Foto: Oude Kerk Delft

In de Oude Kerk van Delft loopt momenteel een tentoonstelling over Piet Hein. Via een kijkgat in een van de wanden kan een blik geworpen worden op de restauratiewerkzaamheden. Ook de recent ontdekte gisant, die de komende tijd nader onderzocht wordt, is de komende tijd te bekijken.

Piet Hein was luitenant-admiraal en commandant van de West-Indische Compagnie. Hij is vooral bekend om zijn verovering van de Spaanse zilvervloot in 1628. Deze overwinning leverde de Nederlandse Republiek een enorme financiële impuls op en maakte Hein tot een nationale held.

Boek: Piet Hein en de Zilvervloot

×