Uiteraard gaat niets boven het zien van de echte werken, maar voor wie bij het Rijksmuseum achter het net viste biedt het educatieve Vermeer Centrum aan de Voldersgracht in Delft een alternatief.
In het voorjaar van 1359 besloot graaf Albrecht van Beieren de stad Delft de oorlog te verklaren. Zijn troepen belegerden vervolgens de stad.
Museum Prinsenhof Delft heeft een tot dusver onbekend, 'koninklijk' glas-in-loodraam van Max Nauta uit 1936 verworven op een veiling. Afgebeeld is de doop in 1584 van Frederik Hendrik, de jongste zoon van Willem van Oranje. Op het manshoge raam is moeder Louise de Coligny te zien met de jonggeborene op de arm.
Museum Prinsenhof Delft heeft onlangs een schilderij van Gerard Houckgeest aangekocht. Het gaat om het schilderij Interieur van de Oude Kerk met zicht op het orgel en orgelbalkon. Het museum spreekt van “een sleutelstuk in het oeuvre van de grondlegger van het realistische Delftse kerkinterieur”.
De pizza is een Italiaans gerecht, dat bij veel mensen in de smaak valt. Maar hoe oud is dit Italiaanse gerecht eigenlijk? Waar komt de pizza vandaan en hoe zijn we in Nederland in aanraking gekomen met dit belegde bakbrood?
De katholiek Balthasar Gerards maakte op 10 juli 1584 een einde aan het leven van Willem van Oranje. De leider van de Nederlandse Opstand werd in het Prinsenhof in Delft van dichtbij neergeschoten. Door deze gebeurtenis is Balthasar Gerards onlosmakelijk met de Nederlandse geschiedenis verbonden. Wie was hij?
De gemeenteraad van Delft heeft dinsdagavond ingestemd met de restauratie en renovatie van Museum Prinsenhof Delft. Dit besluit volgt op de particuliere schenking aan het museum van 10 miljoen euro van de Delftse familie Vlek. In totaal is hierdoor een budget van 28 miljoen euro ontstaan.
Jacques van Marken besloot zich als negentienjarige corpsstudent ‘nuttig te maken voor de maatschappij’. Hij richtte de Nederlandse Gist & Spiritusfabriek (het huidige DSM) en Calvé op en creëerde voorzieningen voor zijn arbeiders, die pas zeventig jaar later gemeengoed zouden worden, waaronder pensioenopbouw, ziektekostenverzekering en een ondernemingsraad.
De Delftse Donderslag. Op 12 oktober 1654 explodeert het Kruithuis in Delft. Een groot deel van de historische binnenstad wordt daarbij verwoest.
Op 10 juli 1584 werd Willem van Oranje met drie kogels om het leven gebracht door Balthasar Gerards.
Maarten Tromp was onder meer officier en later luitenant-admiraal in de Nederlandse marine.
Johannes Vermeer is één van de bekendste kunstschilders uit de Gouden Eeuw. Toch duurde het een paar eeuwen voordat de schilder van het Meisje met de Parel werd 'ontdekt' door het grote publiek
Jan Steen was een bekende schilder uit de Gouden Eeuw aan wie we de uitdrukking 'een huishouden van Jan Steen' te danken hebben.
Een schuttersstuk uit het 17e-eeuwse Delft, dat ruim twee eeuwen onvindbaar was, is terecht. Het verscheen onlangs onverwachts op een veiling in Parijs.
Bouwvakkers stuitten onlangs in Delft op een conservenblikje uit 1860. In het blikje blijkt schildpaddensoep te hebben gezeten.
Museum Lambert van Meerten sloot in 2013 de deuren. De collectie werd ondergebracht bij Museum het Prinsenhof. De toekomst van het gebouw was lang onzeker.
Een aantal archeologen is ontstemd over plannen om slechts een klein deel van de historische skeletten bij de Nieuwe Kerk in Delft te onderzoeken.
Een bekend gezegde uit de zeventiende eeuw is 'een huishouden van Jan Steen'. Diezelfde Jan Steen maakte vermoedelijk nog een andere uitdrukking beroemd: 'leven in de brouwerij brengen'.
De Nederlandse vlootvoogd Piet Hein werd vooral bekend door de verovering van de Spaanse Zilvervloot in 1628.
Een Nederlandse onderzoeker heeft de exacte locatie van het wereldberoemde 'Het straatje' van Johannes Vermeer weten te herleiden: de Vlamingstraat in Delft ter hoogte van de huidige nummers 40-42.
Het 'Straatje van Vermeer' behoort tot de topstukken van het Rijksmuseum en wordt zelden uitgeleend.