Week van de koloniale geschiedenis

Namen 8500 bewakers Auschwitz online gezet

Historici in Polen hebben maandag een lijst online gezet met daarop de namen van 8500 mensen die als bewaker of commandant in concentratiekamp Auschwitz werkten. Het bureau van de Poolse Nationale Herdenking (IPN) in Krakau heeft dat bekendgemaakt.

Waar mogelijk zijn ook foto’s en andere gegevens toegevoegd, zoals rechtbankverslagen en nationaliteit en militaire en politieke achtergrond van de bewakers en commandanten

Volgens de onderzoekers zijn mogelijk nog zo’n 200 van de bewakers nog in leven. Slechts 12 procent van alle bewakers in het kamp zou zijn vervolgd. Drijvende kracht achter het project is historicus Aleksander Lasik. Ruim dertig jaar deed hij onderzoek in Poolse, Duitse, Oostenrijkse, Russische en Amerikaanse archieven. Lasik stelt dat het rechtssysteem heeft gefaald en dat hij in zijn ogen doet wat juist is “het ontmaskeren van oorlogsmisdadigers”.

Afgelopen weekend werd wereldwijd de bevrijding van Auschwitz herdacht. In het beruchte kamp in Polen werden tijdens de Tweede Wereldoorlog zeker 1,1 miljoen mensen gedood door de nazi’s. Het merendeel van de slachtoffers was Joods.

- advertentie -

Bekijk ook: Drone-video toont omvang Auschwitz
Boek: Auschwitz – Eindstation van de dood

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

1001 vrouwen in de 20ste eeuw - Els Kloek Napoleon - De man achter de mythe (Adam Zamoyski) De rechtvaardigen - Hoe een Nederlandse consul duizenden Joden redde (Jan Brokken) Reconquista - Miquel Bulnes Leonardo da Vinci - Sprekende gezichten De bokser - 
Het leven van Max Moszkowicz (Biografie) 80 jaar oorlog - Gijs van der Ham / NTR Het goede leven - Annegreet van Bergen Hitlers Derde Rijk in 100 voorwerpen - Roger Moorhouse De Zonnekoning - Glorie en schaduw van Lodewijk XIV (Johan Op de Beeck)
Gelijk naar geschiedenisboeken over: