Nationaal Archief en KB blijven samenwerken met Wikipedia

De meest geraadpleegde foto van het Nationaal Archief op Wikipedia: Harry Pot/Anefo 2.24.01.05 912-4395, licentie CC-BY-SA
De meest geraadpleegde foto van het Nationaal Archief op Wikipedia: Harry Pot/Anefo 2.24.01.05 912-4395, licentie CC-BY-SA
Het Nationaal Archief en de Koninklijke Bibliotheek in Den Haag zetten de samenwerking met Wikipedia voort. Afgelopen jaar haalden de instellingen een zogenaamde Wikipedian-in-Residence in huis. Deze moest de brug slaan tussen de collecties van de institutenen en het hergebruik hiervan op Wikipedia.

Wikipedia
Wikipedia
De medewerker van Wikipedia leerde de collectiespecialisten van het archief en de bibliotheek daarnaast hoe ze met Wikipedia kunnen samenwerken. Het project is goed bevallen, zo meldt het Nationaal Archief, en daarom is besloten de samenwerking in 2015 voort te zetten.


“De kennis, vaardigheden en bewustwording over ‘Wiki en erfgoed’ binnen en buiten de instellingsmuren zijn vergroot. Wereldwijd zijn de content, expertise en data van beide instellingen breder toegankelijk en herbruikbaar gemaakt. Wikipedia is met 500 miljoen unieke bezoekers per maand immers het meest geraadpleegde naslagwerk ter wereld.”

Irene Gerrits, directeur Collectie en Publiek bij het Nationaal Archief is eer tevreden over de samenwerking:

“Met hulp van de community hebben zo’n 12.500 beelden van het Nationaal Archief hun weg gevonden richting Wikipedia. Deze worden gebruikt in zo’n 21.000 artikelen die maandelijks 22 miljoen keer worden bekeken. Er ligt een enorm potentieel aan nieuw gebruik van ons historische materiaal!”

Komend jaar gaan de instellingen onder meer meewerken aan projecten om meer en betere informatie over de Eerste en Tweede Wereldoorlog op Wikipedia te krijgen en worden tienduizenden afbeeldingen uit de KB- en NA-collecties op het gebied van Nederlandse geschiedenis, politiek, samenleving en cultuur onder vrije licenties beschikbaar gemaakt.

- advertentie -

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

1001 vrouwen in de 20ste eeuw - Els Kloek Napoleon - De man achter de mythe (Adam Zamoyski) De rechtvaardigen - Hoe een Nederlandse consul duizenden Joden redde (Jan Brokken) Reconquista - Miquel Bulnes Leonardo da Vinci - Sprekende gezichten De bokser - 
Het leven van Max Moszkowicz (Biografie) 80 jaar oorlog - Gijs van der Ham / NTR Het goede leven - Annegreet van Bergen Hitlers Derde Rijk in 100 voorwerpen - Roger Moorhouse De Zonnekoning - Glorie en schaduw van Lodewijk XIV (Johan Op de Beeck)
Gelijk naar geschiedenisboeken over: