Dark
Light

Naturalis vindt vijf Triceratopsen

Auteur:
1 minuut leestijd
Naturalis vindt vijf triceratopsen (Naturalis)
Naturalis vindt vijf triceratopsen (Naturalis)

Onderzoekers van Naturalis in Leiden hebben op een ranch in Wyoming skeletten van vijf Triceratopsen gevonden. Er zijn inmiddels al vierhonderd botten blootgelegd.

In 2013 trokken medewerkers van Naturalis naar de Amerikaanse staat Wyoming om op een ranch het skelet van een Tyrannosaurus rex op te graven. Die expeditie verliep enigszins teleurstellend. Er werd slechts een pootje van de legendarische sauriër gevonden. Wat later vonden de onderzoekers op een andere locatie alsnog een vrijwel compleet skelet van de T-rex. Dat skelet is inmiddels aangekocht door de instelling en wordt het topstuk van een medio 2018 te openen museum.

Op de ranch waar men aanvankelijk geen succes had werden in 2013 al wel resten gevonden van de Triceratops, een plantenetende sauriër die negen meter lang en drie meter hoog kon worden. Momenteel is Naturalis weer op deze vindplaats aan het werk. De resultaten van de expeditie zijn aanzienlijk. Anne Schulp van Naturalis:

“Er liggen minstens vijf triceratopsen op de plek van opgraving. De teller staat inmiddels op vierhonderd botten en er blijft maar nieuw materiaal tevoorschijn komen. Nooit eerder is zo’n groep gevonden. De dieren zijn van verschillende grootte: jonkies en volwassenen. Er zit ook een exemplaar tussen met een werkelijk enorme kam op de schedel!”

Triceratops
Triceratops

Bijzondere vondsten want van triceratopsskeletten zijn tot nu toe wereldwijd nog maar twee exemplaren gevonden die voor meer dan de helft compleet waren. De indrukwekkende planteneters stonden op het menu van de Tyrannosaurus rex, die ze met huid, haar en bot opat. Alleen de schedel bleef over; hiervan zijn er dan ook zo’n honderd gevonden. De Triceratops leefde 70 tot 65 miljoen jaar geleden in Noord- Amerika.

Omdat de botten goed bewaard zijn gebleven, kunnen ze straks waarschijnlijk goed gemonteerd worden. Pas als de hele opgraving is blootgelegd, kan precies worden gezegd hoe compleet de skeletten zijn. Na de opgraving komen de botten naar Nederland. Vanaf dit najaar kan het publiek de prepareerwerkzaamheden volgen in het museum. Een klus die naar verwachting enkele jaren gaat duren. Uiteindelijk komen deze skeletten ook in het nieuwe Naturalis-museum.

Boek: Dinosauriërs. De Prehistorie bij ons

×