Dark
Light

Navigators – Christelijke beweging

“Christus kennen en bekendmaken.”
Auteur:
1 minuut leestijd
Navigators - Hoofdkantoor van de beweging
Navigators - Hoofdkantoor van de beweging (CC BY 3.0 - David Shankbone - wiki)

De Navigators is een van origine Amerikaanse religieuze beweging, die in de eerste helft van de twintigste eeuw werd opgericht. De beweging bestaat nog altijd en is tegenwoordig in ruim honderd landen actief. Waar staat Navigators precies voor en wat zijn de doelen?

Oprichting van Navigators

De organisatie Navigators is opgericht in 1933 in Californië in de Verenigde Staten. De doelstelling van Navigators is om jongeren op een krachtiger en meer eigentijdse wijze toegewijd te maken aan het christelijk geloof en de navolging van Jezus Christus. Het motto van de beweging is:

“Christus kennen en bekendmaken.”

Er zijn wereldwijd tal van studentenverenigingen (in Nederland de Navigators NSV), kinderclubs (Captainsclubs) en hulpafdelingen voor ouders te vinden die het motto van Navigators in de praktijk nastreven. Ook brengen Navigators eigen boeken uit, onder de titel Navigators Boeken.

Nederlandse tak Navigators

Navigators-logo
Navigators-logo
De Nederlandse afdeling van Navigators werd opgericht in 1948. Dit gebeurde nadat de Amerikaanse oprichter en leider, Dawson E. Trotman, een conferentie in Doorn bezocht en daar indruk maakte op Gien Karsten. Zij richtte vervolgens in Nederland een Navigators-afdeling op. Hiermee was Nederland het eerste land ter wereld waar een vrouw aan de basis van de oprichting van een Navigators-tak stond.

Toen in 1954 de Amerikaanse evangelist Billy Graham Nederland bezocht, kregen Navigators vanwege hun nazorg landelijke bekendheid. In ons land brengen Navigators een eigen blad, getiteld Raster uit.

Bronnen

Boek
-George Harinck e.a. (red.), Christelijke Encyclopedie Deel II (Kampen 2005) p.1255.

Internet
-https://www.navigators.nl/over-ons/geschiedenis
-https://www.navigators.org/about/history/
-https://en.wikipedia.org/wiki/The_Navigators_(organization)

×