Week van de koloniale geschiedenis

Nederlanders ontdekken bijna complete oer-mammoet

Onderzoekers hebben afgelopen zomer is in de woestijn van het Afrikaanse Namibië een bijna compleet skelet van een vier miljoen jaar oude oer-mammoet opgegraven.


De paleontologen vonden onder meer een wervelkolom, een bekken, kiezen, pootbotten en een stuk slagtand van de oer-mammoet, de zogenaamde Mammuthus subplanifrons. De vondst is gedaan in het Namibische natuurpark Etosha. Dit is bijzonder. De meeste mammoetskeletten worden namelijk gevonden in de permafrost van Siberië, en niet op het zuidelijk halfrond.

De resten zouden tussen de 3,5 en 4 miljoen jaar oud zijn.

Aan de opgraving namen onder meer enkele Nederlandse paleontologen deel. Een van die wetenschappers, Dick Mol, vertelt aan de Volkskrant dat de gevonden mammoet waarschijnlijk van ouderdom stierf. Volgens de onderzoeker gaat het om een zeer bijzondere vondst:

- advertentie -

“Het is voor het eerst dat we een skelet vinden van deze stamvader van alle mammoets. Door deze vondst weten we dat ze vanuit Zuid-Afrika richting het noorden wegtrokken toen het klimaat verdroogde.”

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

De klassieke wereld in 52 ontdekkingen - Leonard RutgersDe jodenvervolging in foto'sDe keuze - Leven in vrijheidDe Bourgondiërs - Bart Van LooDe geschiedenis van Nederland in 100 oude kaarten
Gelijk naar geschiedenisboeken over: