Nettenboetsters in de duinen (1882) – Vincent van Gogh

Verkocht voor ruim zeven miljoen euro

Bij een veiling in Parijs is een vroeg schilderij van Vincent van Gogh geveild voor een bedrag van ruim zeven miljoen euro. Het gaat om het werk Nettenboetsters in de duinen dat de kunstenaar in 1882 maakte.

Op het olieverfschilderij – papier op paneel – zijn vrouwen te zien die op het land werken, onder een bewolkte lucht. Vooraf had veilinghuis Artcurial de waarde van het schilderij geschat op een bedrag tussen de drie en vijf miljoen euro. De identiteit van de koper is niet bekendgemaakt. Alleen bekend is dat het gaat om een verzamelaar uit Noord-Amerika.

De afgelopen acht jaar Nettenboetsters in de duinen te zien in het Van Gogh Museum in Amsterdam. Het museum kreeg het werk in bruikleen van de eigenaar, die het werk nu dus heeft verkocht. Het schilderij dateert uit Van Gogh zogenoemde Haagse periode.

Bekijk ook: Schilderijen van Vincent van Gogh
Overzicht van boeken over Vincent van Gogh

- advertentie -

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

1001 vrouwen in de 20ste eeuw - Els Kloek Napoleon - De man achter de mythe (Adam Zamoyski) De rechtvaardigen - Hoe een Nederlandse consul duizenden Joden redde (Jan Brokken) Reconquista - Miquel Bulnes Leonardo da Vinci - Sprekende gezichten De bokser - 
Het leven van Max Moszkowicz (Biografie) 80 jaar oorlog - Gijs van der Ham / NTR Het goede leven - Annegreet van Bergen Hitlers Derde Rijk in 100 voorwerpen - Roger Moorhouse De Zonnekoning - Glorie en schaduw van Lodewijk XIV (Johan Op de Beeck)
Gelijk naar geschiedenisboeken over: