Dark
Light

Niels Bohr (1885-1962) – Bedenker atoomtheorie van Bohr

1 minuut leestijd
Niels Bohr (1885-1962) - Deense natuurkundige
Niels Bohr (1885-1962) - Deense natuurkundige

Google staat zondag met een speciaal logo stil bij de 127e geboortedag van de Deense natuurkundige en scheikundige Niels Bohr (1885-1962).

Google Doodle voor Niels Bohr
Google Doodle voor Niels Bohr
Het bekende logo van Google wordt op speciale dagen soms vervangen door zogenaamde Google Doodles, bijzondere Google-logo’s. Ter gelegenheid van de 127e geboortedag van Niels Bohr is het traditionele logo zondag vervangen door een afbeelding van het atoommodel waarvoor de Deen in 1913 de grondslag legde.

Atoomtheorie van Boh

Niels Bohr werd op 7 oktober 1885 geboren in Kopenhagen. Zijn vader was een vooraanstaand fysioloog en liefhebber van de natuurwetenschappen. Het was dan ook niet erg verwonderlijk dat diens zoon ook voor de natuurkunde koos. De Deen promoveerde in 1911 en deed daarna enkele maanden post-doctoraal onderzoek in Engeland, onder meer bij de Britse professor Ernest Rutherford.

In 1913 werd hij in een keer wereldberoemd. Hij publiceerde toen namelijk een theorie waarin hij de opbouw van atomen beschreef. Deze atoomtheorie van Bohr kwam twee jaar nadat Rutherford in Manchester de atoomkern had ontdekt. Met name dankzij zijn atoomtheorie wordt de Deen gezien als één van de grondleggers van de atoomfysica. Vanuit de hele wereld kwamen er vanaf 1913 jonge fysici naar Kopenhagen om, in de omgeving van Bohr, zogenaamd quantumtheoretisch onderzoek te doen.

In 1922 ontving hij de Nobelprijs voor kernonderzoek.

×