Dark
Light

Albert Szent-Györgyi (1893-1986) – Hongaarse arts en Nobelprijswinnaar

Auteur:
1 minuut leestijd
Albert Szent-Györgyi (1893-1986) - Hongaarse arts en Nobelprijswinnaar
Albert Szent-Györgyi (1893-1986) - Hongaarse arts en Nobelprijswinnaar

Het is vrijdag 118 jaar geleden dat de Hongaarse arts en Nobelprijswinnaar Albert Szent-Györgyi geboren werd. Google staat bij die gebeurtenis stil met een speciaal logo.

Doodle voor Albert Szent-Györgyi
Het bekende logo van Google wordt op speciale dagen soms vervangen door zogenaamde Google Doodles, bijzondere Google-logo’s. Ter gelegenheid van de 118e geboortedag van Albert Szent-Györgyi (1893-1986) is het traditionele logo vervangen door een fruitig logo waarin prominent twee sinaasappels staan afgebeeld.

Albert Szent-Györgyi ontving in 1937 de Nobelprijs voor de Geneeskunde. De prijs werd hem toegekend ‘voor zijn ontdekkingen in verband met de biologische verbrandingsprocessen, in het bijzonder met betrekking tot vitamine C en de fumaarzuurkatalyse’.

De Hongaar had uitgebreid onderzoek gedaan naar celademhaling en vitamine C en onder meer ontdekt dat paprika’s een bron van ascorbinezuur (vitamine C) vormen. Deze stof, zo ontdekte hij, kon helpen scheurbuik te voorkomen.

Szent-Györgi legde de basis voor zijn onderzoek in de periode tussen 1922 en 1926. De Hongaar was toen verbonden aan de Rijksuniversiteit Groningen.

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek en trekt maandelijks honderdduizenden bezoekers. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen toegankelijk maken voor een breed publiek. Meer informatie

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 51.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
×