Dark
Light

‘Nieuw België’ uitgeroepen tot ‘Belangrijkste boek van het jaar’

Auteur:
1 minuut leestijd

De eerste Prijs voor het Belangrijkste Boek van het Jaar is gewonnen door Tom Naegels met zijn boek Nieuw België. Een migratiegeschiedenis 1944-1978. In zijn boek schetst Naegels het verhaal van de honderdduizenden gastarbeiders die na de Tweede Wereldoorlog naar België kwamen.

De Prijs voor het Belangrijkste Boek van het Jaar is een nieuwe boekenprijs die het beste non-fictieboek van Nederland en Vlaanderen van het afgelopen jaar bekroont. Aan de prijs is een geldbedrag van 15.000 euro verbonden. Voor de boekenprijs werden bijna vierhonderd boeken ingezonden. In mei selecteerde een jury vijftien titels voor de longlist en eind augustus werd de shortlist bekendgemaakt. Tom Naegels prijkte als enige Vlaming op deze shortlist en werd gekozen als winnaar. In de jury zaten Nadia Bouras, Simon Demeulemeester, Miriam Rash, Saskia De Coster en Ivan De Vadder.

De jury over het winnende boek:

Nieuw België - Tom Naegels
Nieuw België – Tom Naegels
Met een kritische, empathische, en nooit vooringenomen blik beschrijft Tom Naegels hoe in de loop van de twintigste eeuw migratie in West-Europa werd vormgegeven, door de politiek en onder druk van werkgevers die goedkope arbeidskrachten verlangden voor vaak hard fysiek, weinig aantrekkelijk werk. Naegels schreef een grondig geresearcht, meeslepend verteld en prachtig uitgegeven boek dat ook buiten ‘Nieuw België’ brede weerklank verdient.

Er zijn maar weinig debatten die zo vaak terugkomen als het migratiedebat. Feitelijk verdwijnt het debat hierover nooit van het toneel, zowel in België als in Nederland. Op basis van een gedegen onderzoek reconstrueert Tom Naegels de migratiegeschiedenis van België. Uit soms gortdroog archiefmateriaal vist hij juist dat ene menselijke verhaal dat alles duidelijk maakt. Naegels levert daarmee de broodnodige historische basis voor de hedendaagse discussie over migratie. Een gedeelde geschiedenis die iets vertelt over het gedeelde heden.

Boek: Nieuw België. Een migratiegeschiedenis 1944-1978

×